URGENT

Un llibre investiga l’enfonsament del Ciudad de Barcelona

Compartiu aquesta història

El 30 de maig de l’any 37, un torpede llançat per un submarí italià va provocar l’enfonsament del vaixell Ciudad de Barcelona quan passava davant les costes de Malgrat.

El vaixell cobria la ruta entre Marsella i Barcelona amb uns 200 brigadistes internacionals que venien a lluitar contra el feixisme que s’havia alçat contra el govern de la República.

Ara que es compleixen 85 anys d’aquests fets, la historiadora local Sònia Garangou ha publicat un llibre que investiga i aprofundeix sobre aquest episodi de la Guerra Civil.

En el seu llibre “Les aigües de l’oblit”, Garangou emmarca aquest episodi de la guerra  i explica com es va viure a Malgrat, un municipi que es va mobilitzar per intentar salvar els brigadistes i donar-los socors.

Es calcula que 140 persones van poder ser salvades, però més de 50 brigadistes van morir ofegats davant les costes malgratenques, dels quals només 7 cossos van ser recuperats i enterrats a Malgrat. 

En el seu libre Garangou, ressegueix la història de molts dels 200 brigadistes que aquell dia viatjaven a bord del Ciudad de Barcelona.

Dels 150 supervivents del naufragi alguns van acabar morint al conflicte espanyol i d’altres van ser deportats a camps de concentració i, fins i tot els que van aconseguir tornar a casa seva, van tenir problemes amb la justícia del seu país.

Aquest proper dia 28 de maig es presentarà el llibre “Les aigües de l’oblit” als jardins de l’Arxiu Municipal de Malgrat. Serà en el marc del programa d’activitats que s’han preparat per commemorar el 85è aniversari del naufragi d’aquest vaixell.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics