Blanes i 13 municipis més del litoral s’uneixen en defensa del sector pesquer

Foto: Ajuntament de Blanes
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

La ciutat veïna de Blanes va participar aquest dimecres d’una reunió virtual amb diferents alcaldes i representants locals d’un total de 14 municipis costaners per abordar la situació que viu actualment el sector pesquer.

Segon informa l’Ajuntament de Blanes, el principal tema que es va posar damunt la taula va ser el reglament del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per controlar la pesca il·legal, en compliment de la normativa europea, i que obliga a les barques a declarar el volum de captures abans d’arribar el port. Això, afirma el consistori, suposa realitzar una estimació prèvia de la pesca i agreuja encara més la situació del sector pesquer, que qualifica de “complicada”.

Segons el sector pesquer, la regulació els obliga a realitzar una estimació de captures abans d’entrar al moll amb només un 10% de marge d’error, i consideren que l’ordre ministerial és “d’impossible compliment” i que els repercuteix en importants sancions quan arriben a port. A la vegada, creuen que tot plegat comporta un problema de seguretat, degut a les embarcacions aturades a les bocanes mentre fan l’estimació. Amb tot, asseguren que la mesura també els comporta dificultats per subsistir econòmicament, amb multes que poden ser superiors als guanys de la jornada. L’Ajuntament de Blanes recorda que la mesura afecta les embarcacions del sector d’encerclament i arrossegament, el que suposa entorn al 70% del peix que es consumeix.

A la reunió de dimecres, entre els participants es va apuntar que no eren contraris a aplicar un sistema de control de pesca, sinó que creuen que el problema rau en la norma. En aquest sentit, el sector pesquer ha demanat suport als ajuntament després de no haver obtingut resposta del Ministeri.

Segons informa l’Ajuntament de Blanes, el primer pas que van acordar els representants locals a la trobada va ser la redacció d’un manifest del món local en defensa del sector pesquer, i que vol buscar el suport de tots els municipis i de les entitats municipalistes, ja que es considera que “la subsistència de l’activitat pesquera és d’interès general”. A la vegada, afegeix el consistori, també es demanarà la implicació de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics