radiopalafolls.cat


play

Ara fem

De Cap a Peus
Jordi Pratsevalls
Dimecres, 09:00 -13:00

i després

Informatiu Migdia
Marc Ferri
Dimecres, 13:00-13:20
Inici » Nou grup de suport emocional i ajuda mútua per a cuidadors no professionals de persones dependents

Nou grup de suport emocional i ajuda mútua per a cuidadors no professionals de persones dependents

Salut Societat

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 224 0

La responsabilitat de tenir cura d’una persona dependent pot ocasionar esgotament físic i emocional, per la qual cosa les persones cuidadores necessiten suport i descans tant per garantir el seu benestar com per proporcionar a la persona amb dependència una atenció òptima.

Reduir la càrrega emocional i física de les persones cuidadores que tenen al seu càrrec persones en situació de dependència és, precisament, l’objectiu dels Grups de Suport emocional i Ajuda Mútua, que gestiona la Diputació de Barcelona.

En parla Liliana Ayné, responsable del servei de Respir de Palafolls.

Els grups de suport, d’entre 6 i 10 persones, es desenvolupen en 10 sessions, d’una durada d’hora i mitja. Es tracta d’un espai de relació i intercanvi d’experiències, pensat per evitar la soledat i reduir la sobrecàrrega emocional i física generalment associada a les tasques de  cura. L’objectiu és generar vincles de relació, de suport i d’ajuda mútua entre les persones cuidadores perquè puguin compartir l’experiència de cuidar d’una manera satisfactòria.

Amb l’ajuda d’un psicòleg,  les persones cuidadores adquireixen estratègies per gestionar millor les seves necessitats i conflictes, així com les emocions i sentiments que sorgeixen durant el procés de cura. Alhora, els grups aporten informació sobre els diferents recursos de suport existents al territori.

Ayné explica que encara falta concretar una data d’inici per aquests grups, però afirma que la dinàmica serà la mateixa que en anteriors ocasions.

Enguany 70 municipis, entre ells Palafolls, realitzaran tallers per a les persones cuidadores no professionals i, si bé es donarà continuïtat als grups en la seva modalitat presencial, els municipis enguany podran sol·licitar la modalitat telemàtica, com ja es va fer l’any passat a resultes del context de pandèmia i per garantir el compliment de les mesures de seguretat i salut.

Aquest servei, que la Diputació de Barcelona desenvolupa des de l’any 2010 en col·laboració amb els ens locals i entitats del sector, contribueix a reduir l’impacte negatiu que de vegades poden experimentar els cuidadors i, per tant, a millorar també la qualitat de vida de les persones en situació de dependència.