radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Sessións DJ localsDissabte, 00:00 -02:00

i després

No t'ho perdis
Jordi Pratsevalls
Dissabte, 12:00-12:05
Inici » El 80% del que llencem al rebuig hauria d’anar a un altre contenidor

El 80% del que llencem al rebuig hauria d’anar a un altre contenidor

Medi Ambient

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 293 0

És una de les conclusions d’un estudi encarregat recentment per l’Ajuntament de Palafolls sobre què s’aboca al contenidor gris, el de rebuig. L’informe resultant de l’estudi és demolidor: el 80% del que es llença al contenidor gris no s’hauria d’haver abocat al rebuig sinó en d’altres contenidors; o el que és el mateix, no separem prou bé les deixalles.

De fet, l’estudi revela que un 19% del que es troba a la fracció resta són residus que haurien d’haver-se portat a la deixalleria com fustes, metalls o restes d’obres, però que per comoditat s’han abocat al contenidor gris.

Percentatge de residus d’altres fraccions dins el contenidor de rebuig

Dins la mostra analitzada s’ha trobat un 17% de restes orgàniques, que van al contenidor marró, o un 15% d’envasos i un 14% de paper i cartró, fraccions que tenen el seu propi contenidor al costat mateix que el de rebuig.

Al contenidor gris només hi pot anar allò que no té fracció pròpia, com poden ser materials sanitaris com bolquers, compreses, tovalloletes, restes de neteja i similars. Això vol dir que hauria de ser el menys utilitzat però, contràriament, és el que més s’utilitza.

Així, només el 20% del que llencem al rebuig realment ha d’anar a aquest contenidor. Helio López és el tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafolls.

Amb l’informe a la mà, l’Ajuntament de Palafolls haurà d’estudiar mesures per incrementar la separació i bon ús dels contenidors de reciclatge. Un estudi al qual ajudarà la Diputació de Barcelona i que podria apuntar cap a un canvi de sistema de recollida o la introducció de noves variants.

Segons dades de l’Agència Catalana de Residus de l’any 2019, pràcticament la meitat dels residus dels palafollencs acaben a la fracció resta. Una xifra per sota de la mitjana comarcal, però molt lluny del poble que millor separa del Maresme, Argentona, amb només un 13% de rebuig.

Què s’ha de llençar al Rebuig?