URGENT

Palafolls renovarà demà el seu vot de poble, sense actes festius

Compartiu aquesta història

A mitjans del s. 17 el poble de St. Genís de Palafolls patia, a l’igual que la majoria de municipis catalans una epidèmia de pesta que afectava a gran part de la població.

La medicina de l’època, basada en remeis elaborats a partir d’herbes i ungüents, poca cosa podia fer per salvar les vides dels pacients i la mortalitat va créixer arreu del país.

Davant d’això la majoria de poblacions van fer invocacions als sants protectors. En Majoria de casos a St Sebastià o a Sant Fabià, entre d’altres. És el cas de St Genís que va buscar refugi en la religió i van fer un vot de poble a St Sebastià demanant la seva protecció davant el “mal contagiós”.

El compromís era renovar el vot anualment si el sant intervenia a favor dels vilatans. Des de llavors es fa cada any la renovació de vot.

De fet des de fa uns anys la renovació s’havia vestit de diferents activitats festives, com sardanes, havaneres, un sopar i un ball popular; convertint-se la celebració com la festa petita de Sant Genís.

Enguany la covid19 ha obligat a anul·lar tota l’activitats festiva, però s’ha volgut mantenir la renovació del vot de poble amb un acte religiós diumenge a la parròquia romànica de Sant Genís. Igualment, però, caldrà reduir dràsticament l’aforament, ja de per si petit, del temple.

L’acte se celebrarà a partir de les 12:30h durant el tradicional ofici dominical, i comptarà amb la presència de les autoritats municipals i d’un reduït grup d’assistents.

Segons informa l’Ajuntament, la renovació de vot la farà Xavier Salicrú per part de Sant Genís mentre que per part de l’ajuntament ho farà l’alcalde de la nostra vila, Francesc Alemany.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics