radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

d'GorraDimarts, 10:00-13:00
Inici » El Maresme supera l’àrea metropolitana i Catalunya en ús del català

El Maresme supera l’àrea metropolitana i Catalunya en ús del català

Comarcal Societat

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 543 0

Aquest és un dels resultats que s’extreuen de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població al Maresme, i que van ser presentats el passat 8 de maig en una sessió en línia organitzada per la Direcció General de Política Lingüística.

L’enquesta indica que un 95,5% de la població del Maresme de 15 anys i més entén el català, un 84,1 % el sap parlar, un 86,1% el sap llegir i un 68,3 % el sap escriure. Aquests percentatges superen els de l’àmbit metropolità i també els del conjunt de Catalunya en totes les habilitats.

Segons es desprèn de l’enquesta, en nombres absoluts, al Maresme hi ha 355.500 persones de 15 anys i més que entenen el català, 313.000 que el saben parlar, 320.500 que el saben llegir i 254.300 persones que el saben escriure.

D’altra banda, l’enquesta mostra que el percentatge de població que usa el català –un 79,4%- és més alt que el de l’àmbit metropolità –un 72,6%- i el de Catalunya –un 76,4%. També es destaca que un 42,2% de la població adulta del Maresme usa el català al llarg del dia tot i que no és la seva llengua inicial.

Durant la presentació dels resultats de l’enquesta, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va emplaçar a treballar per fer disminuir el percentatge de població que encara no sap parlar català i el que el sap però encara no l’utilitza.

Per àmbits, els resultats mostren que a l’Administració local i a la de la Generalitat, els usos de català dels maresmencs, sol o acompanyat amb el castellà, són els més alts de tots els àmbits estudiats i que l’ús del castellà, sol o acompanyat, és força més baix (al voltant del 28 %). En altres espais, com per exemple les entitats financeres i amb el metge o la metgessa el català és també majoritari –prop d’un 50%. En aquests dos àmbits, segons indica l’enquesta, els usos combinats de català i castellà són més alts que a les administracions.