URGENT

Detecten el primer cas de depredació de vespa asiàtica per part de l’aligot vesper a la Serralada Litoral

Compartiu aquesta història

Un estudi fet als parcs de la Serralada de Marina, Serralada Litoral i del Montnegre i Corredor ha permès descobrir, per primera vegada, un cas de depredació de la vespa velutina, coneguda com a vespa asiàtica.

El treball, impulsat per un equip d’investigadors de l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona liderat per Roger Vila, va començar amb la recerca de nius de rapinyaries a la Serralada Litoral.

L’any 2011 es va trobar el primer dels nius d’aligot vesper, i des de llavors fins l’any passat s’han anat recollint mostres d’aliment de l’ocell.

Va ser justament ara fa un any quan es van trobar les primeres restes de niu de vespa asiàtica en un dels nius de l’aligot vesper a la Serralada Litoral.

Xesco Macià, investigador que ha treballat en la recerca, ha destacat a RP la rapidesa amb què l’aligot ha actuat en relació a la vespa asiàtica, i explica que és el primer depredador autòcton que s’ha conegut a nivell Europeu que pot actuar sobre aquesta espècie invasora de vespa.

Un dels punts destacats de l’acció de l’aligot vesper és que actua just en el moment en què la vespa asiàtica estar en màxima reproducció.

Segons destaca Macià, s’ha detectat que l’aligot vesper ataca especialment a les vespes que desenvolupen grans colònies. Una altra particularitat que fa l’ocell pugui ser depredador de la vespa és l’alçada i visibilitat dels nius d’aquesta espècie invasora, molt més elevats que les espècies autòctones, cosa que també facilita la feina a l’aligot, menys vulnerable que si actués a terra.

Malgrat la importància d’aquest descobriment, l’investigador assegura que és “impossible” acabar amb la vespa asiàtica, degut a la seva ràpida proliferació.

La vespa asiàtica està inclosa dins del llistat de les 100 espècies més invasores, i actualment s’està estenent per l’oest d’Europa.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics