URGENT

Malgrat, Blanes i Tordera, pendents dels pactes per saber qui governarà

Compartiu aquesta història

A 8 dies per la constitució dels nous ajuntaments, hi ha municipis on, des de la mateixa nit electoral, ja se sap qui governarà. És el cas de Palafolls on la majoria d’ERC donarà l’alcaldia a Francesc Alemany dissabte vinent, o Pineda, on Xavier Amor ha aconseguit també majoria absoluta per governar per 3 vegada consecutiva al municipi. o a Sta. Susanna on l’incombustible Joan Campolier ha tornat a aconseguir majoria absoluta per governar còmodament al municipi veí.

En canvi hi ha altres localitats properes on encara no se sap qui acabarà agafant el bastó de comandament perquè les urnes no han acabat de decidir el proper govern.

És el cas de Malgrat, que tot i la victòria contundent del PSC, el socialista Joan Mercader  es va quedar a 1 regidor de la majoria absoluta i obria la porta a revalidar un pacte quatripartit per desbancar de l’alcaldia al PSC, com ja va passar a la moció de censura del 2017.

Aquesta setmana, però, Junts x Catalunya- Malgrat ens Mou donava per trencades les negociacions per refer el pacte, cosa que aplana el camí de Mercader per retornar a l’alcaldia ja sigui en solitari com amb un possible pacte amb Junts x Catalunya.

A Tordera està tot obert. L’antiga CiU de Joan Carles Garcia ha tornat a guanyar, amb 5 regidors, els mateixos que Esquerra. Es tracta de dos partits que han mostrat poca sintonia al municipi, cosa que obre la porta a la recerca de pactes. D’entrada sonava un pacte d’esquerres amb els republicans, els socialistes que tenen 3 regidors i en Comú Podem que en té 1, que sumarien majoria. Tot i això no hi ha res tancat i tampoc es descarta un pacte sobiranista entre les dues forces més votades.

A Blanes la situació és similar. Esquerra ha guanyat a la ciutat per 19 vots de diferència amb el PSC. Tots dos tenen 5 regidors, els mateixos que Blanes En Comú. La sala de plens de Blanes es completa amb 3 regidors de Junts x Blanes i 3 més de Ciutadans.

El pacte que més sumaria és el d’esquerres, però encara hi ha recels entre el PSC i Esquerra, després que els republicans abandonessin el govern pel referèndum del 2017. Blanes en Comú ja ha expressat la seva preferència per un pacte d’esquerres, però les travesses estan obertes. Hi ha temps fins dissabte dia 15 al migdia, quan es farà la constitució de tots els Ajuntaments.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics