URGENT

Els boscos de Palafolls es convertiran en matolls d’aquí a 30 anys

Compartiu aquesta història

Aquesta és una de les conclusions que s’extreuen de diversos estudis realitzats en el camp de l’afectació del canvi climàtic a la massa forestal tant del nostre municipi com també de la comarca del Maresme.

Segons explica a aquesta emissora Oriol Bassa, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafolls, actualment s’estan estudiant les accions a emprendre davant de la situació actual dels boscos de la zona.

Bassa ha explicat que l’ONU dibuixa actualment dos escenaris de cara al 2050, d’aquí a 30 anys, amb un canvi molt notable en els boscos de la comarca.

Segons l’organització, d’aquí a 3 dècades  es preveu que hi hagi més població, amb la conseqüent ocupació de zones agrícoles i forestals amb noves urbanitzacions, zones industrials o carreteres.

A més, es preveu també que hi hagi menys pluges, però més concentració d’episodis de precipitacions fortes. A la vegada, es preveu també que la temperatura pugi, en aquests propers 30 anys, fins a 1,5º o 2º més.

Per tot plegat, tal i com ha explicat Bassa, comportarà una situació d’estrès a les plantes i arbres, una situació que ara ja pateixen, tal i com demostra l’afectació del Tomicus a les pinedes del Maresme, i que continuarà amb més patologies com la seca de l’alzina i altres afectacions en un futur immediat.

Una situació que, tal i com determina el tècnic, comportarà canvis en els boscos tal i com els coneixem actualment.

Les actuacions per fer front a aquesta situació al nostre municipi, tal i com aclareix Bassa, passen per adaptar els arbres al canvi climàtic, una acció que requereix la reducció de la quantitat d’arbres en algunes propietats, per tal de deixar només els que més bé s’adaptin a les condicions climàtiques.

Bassa alerta que, amb la situació de canvi climàtic actual, es pot propiciar l’entrada de nous insectes que afectin directament els humans. El mosquit tigre, per exemple, ja va entrar fa uns anys a formar part del nostre territori, quan anteriorment era havia estat una possibilitat molt remota.

En aquest sentit, amb un increment de les temperatures d’entre 2º i 4º, una situació que es podria donar entre l’any 2050 i l’any 2100, diversos especialistes alerten que podrien arribar altres animals, com el mosquit de la Malària.

Paral·lelament, Bassa també explica que es preveu que hi hagi episodis de sequera més persistents, i per això recomana que s’utilitzin sistemes de recollida d’aigües pluvials a les cases per poder poder regar i reduir d’aquesta manera les despeses d’aigua de boca.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics