URGENT

L’Ajuntament aprova un pressupost de 10.3 milions d’euros per l’any vinent

Compartiu aquesta història
Imatge del ple de divendres
Imatge del ple de divendres

L’equip de govern va poder tirar endavant, amb el vot contrari de l’oposició, la seva proposta de pressupostos per l’Ajuntament. Un document, el que marca les polítiques per l’any vinent, que s’apuja mig milió d’euros respecte l’any passat i que compleix amb l’estabilitat pressupostària, la regla de la despesa i la sostenibilitat financera marcades per l’Estat.

El nou pressupost municipal suposa prop d’un 6% més que el d’aquest any.

Els 10.3 milions es divideixen en el pressupost ordinari (el necessari pel funcionament habitual de l’Ajuntament), que s’emporta 9 milions de previsió (un 86% del total) i el d’inversions amb 1.3 milions, (el 13.3%).

El funcionament dels serveis com l’enllumenat, la neteja viària, la recollida de brossa, entre d’altres s’emporta el 44% del pressupost total del consistori, mentre que  les despeses del personal públic suposen el 35% del global del pressupost aprovat divendres.

Els ingressos vindran principalment dels impostos gestionats per l’Ajuntament , però també de les transferències que fan la resta d’administracions.

Analitzem d’on venen i on van a parar aquests 10.3 milions d’euros.

[row]

[one_half]

pressupostossss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[one_half]

En què es gastaran aquests diners?

De cada 100€ de pressupost municipal, 44 es dediquen a pagar els serveis propis que depenen del consistori com l’enllumenat públic, la recollida d’escombraries, el material d’oficina o el manteniment dels equipaments  públics.

Dels 56€ que queden, 35€ es destinen a pagar les nòmines del personal municipal.

Dels 100 € primer, encara ens queden 21€. D’aquests 13, es destinaran a inversions reals, com la rehabilitació de carrers, adquisició de materials nous, reformes d’enllumenat o de mobiliari.

2.5 € es faran servir per les subvencions d’entitats locals tant en plana esportiva com cultural, i la quincalla que queda dels 100€, es destinaran  a pagar interessos de crèdits, entre d’altres.

Però d’on venen aquests 10.30 milions d’euros del pressupost municipal?

La gran majoria, 1 de cada 2 €, per tant la meitat, provenen dels impostos que recapta el consistori directament; Bàsicament l’IBI, impost de vehicles o IAE.  Ja coneixem d’on venen 50 de cada 100€ de pressupost. L’altra font de finançament del consistori són les transferències corrents d’altres administracions (bàsicament de l’Estat i la Generalitat), que aporten 22  de cada 100€.

Les taxes, com ara les d’escombraries, recapten 16 de cada 100€, mentre que 10€ provenen dels actius financers, és a dir de la devolució de fiances o dipòsits immobilitzats.

Amb això ja tenim 98€. Els altres 2€ provenen d’mpostos indirectes, de construcció, d’ingressos patrimonials o actius financers.

[/one_half]

[/row]

 

El pressupost municipal aprovat divendres, inclou 1.3 milions d’euros per a inversions.

El govern ha presentat una 20a d’actuacions previstes pel proper any dins el pressupost d’inversions.

Us en detallem les principals .

[row]

[one_half]

 

[/one_half]

[one_half]

El pressupost de l’any que ve destina 1.3 milions a inversions. Entre les principals apostes del govern municipal hi ha la creació d’un vial d’entrada al polígon d’en Puigverd, a la que es preveu destinar  mig milió d’€.

També es destinen 300 mil euros a la pista esportiva de la Figuerassa; per la millora dels equipaments d’aquesta zona; des del camp de futbol, la pista d’atletisme i les zones propoeres.

La rehabilitació del carrer Roig i Jalpí (q repeteix de l’any passat) té una previsió de 150 mil€, el mateix que la rehabilitació del carrer Roig i Jalpí.

El canvi d’enllumenat públic a Sta Maria i alguns carrers del centre, s’emporta 70 mil €. L’actuació prevista és la substitució de les bombetes actuals per leds que permetin una millor eficiència i estalvi.

L’apliació de l’administració electrònica preveu una inversió de 60 mil€ per l’any q ve.

[/one_half]

[/row]

Part d’aquests pressupost d’inversions provindrà de fons propis, però també gràcies a aportacions d’altres Diputacions i empreses privades. En concret pugen les aportacions previstes per la Diputació fins els 225 mil€, per empreses privades, fins a 800 mil i baixa l’aportació del propi consistori fins els 350 mil€.

pressupost ok

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics