URGENT

Es localitza a Blanes un baluard de defensa que data del segle XVI

Compartiu aquesta història

Ahir dijous va finalitzar la recerca per trobar un antic baluard defensiu a Blanes, i que va ser construït entre l’any 1544 i 1545 davant de la platja del municipi. Es tracta d’un baluard de defensa, del qual ja s’havia descobert un dels costats, i que servia com un reducte fortificat per aturar els atacs de tropes enemigues.

Antic baluard de defensa localitzat al Passeig de Dintre de Blanes - Foto: Ajuntament de Blanes
Antic baluard de defensa localitzat al Passeig de Dintre de Blanes – Foto: Ajuntament de Blanes

La troballa està situada al Passeig de Dintre, lloc on s’estan realitzant aquests dies unes obres reforma del terra del carrer. Tot i així, la descoberta no ha fet endarrerir els treballs per posar el nou terra, ja que el baluard s’ha localitzat en una de les bandes del Passeig, a tocar del Carrer Ample, i mentre s’han realitzat els treballs arqueològics s’ha pogut seguir paral·lelament amb les obres.

La data de construcció, durant el segle XVI, vincula aquest baluard amb el vescomtat de Cabrera, que utilitzava Blanes com a port comercial, i que va decidir construir aquest element per defensar-se dels atacs que patien per part dels enemics i dels pirates. Tal com ha explicat a aquesta emissora el director de l’Arxiu Municipal de Blanes, Toni Reyes, es tracta d’un dels elements defensius més importants de la història del municipi.

El baluard trobat consta de dos grans murs, de més de dos metres d’amplada, i que s’utilitzaven per reforçar la muralla que antigament rodejava a la vila marinera de Blanes.

Des de l’Arxiu Municipal s’ha valorat molt positivament el fet de poder localitzar i datar el baluard, tot i que no es creu que es continuïn trobant més restes a la zona del Passeig.

Fa quinze anys ja va localitzar-se un tram del baluard que ara s’ha acabat de descobrir, i va ser precisament durant unes obres de remodelació del Carrer Ample i alguns dels carrers propers.

Fotografies: Ajuntament de Blanes

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics