URGENT

L’Agència de Boscos només atendrà els ajuntaments que ho demanin

Compartiu aquesta història
Pins afectats pel Tomicus al Maresme. CCM
Pins afectats pel Tomicus al Maresme. CCM

El nou servei ha generat enfrontament polític al Consell Comarcal. L’Agència de Boscos del Maresme  havia  d’oferir serveis als ajuntaments en matèria d’assessorament per afrontar els efectes del canvi i la plaga del Tomicus, però finalment només actuarà en els municipis que ho sol·licitin.

El passat mes de maig es va aprovar al ple de l’ens comarcal la seva creació. En la votació de fa un mes, ERC i la CUP es van abstenir argumentant que qui té competència en aquesta matèria és la Generalitat.

En el consell d’alcaldes celebrat el dimarts, 15 alcaldes d’ERC, la CUP i l’agrupació de veïns de Sant Cebrià van votar en contra de la creació de l’Agència de Boscos. Per contra, 10 batlles del PDeCAT i PSC es van posicionar a favor i un alcalde d’ERC es va abstenir.

Els republicans argumenten que la Generalitat ja compta amb eines per treballar en coordinació amb els ajuntaments en matèria de gestió forestal i que el Consell Comarcal  “vol assumir unes competències que no són seves”.

Davant l’informe negatiu del Consell d’Alcaldes i tot i que la seva votació no és vinculant –qui té capacitat per crear o suprimir un servei és el Plenari- l’ens va emetre ahir un comunicat on anunciaven la reformulació del servei. L’Agència de Boscos no se suprimirà i atendrà les peticions dels Ajuntaments que ho sol·licitin.

En aquest sentit, el Consell Comarcal ha congelat les actuacions programades, a nivell municipal, per als propers 15 dies i ha comunicat als ajuntaments que per intervenir necessita una petició oficial i la signatura del corresponent conveni.

Paral·lelament, el Consell Comarcal demana al Departament d’Agricultura de la Generalitat, que és qui té les competències, que expliqui el seu pla d’actuació al Maresme per frenar l’expansió de la plaga i el calendari d’inversions.

Segons l’estudi presentat per la Diputació de Barcelona sobre la situació dels boscos del Maresme i part del Vallès Oriental, 850 hectàrees de pi pinyer són irrecuperables i es necessitarien 2.5 milons d’euros per retirar tots els exemplars afectats.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics