URGENT

Imatges satèl·lit alerten de la ràpida expansió del Tomicus al Maresme

Compartiu aquesta història

La combinació de factors com la sequera, l’afectació del tomicus i l’existència de diversos fongs està provocant un greu decaïment de gran part dels boscos del Maresme, un procés que en els darrers dos anys s’ha estès i accentuat.

Són els resultats d’un estudi encarregat per la Diputació de Barcelona a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), en suport de les associacions de propietaris forestals.

L’estudi mostra, a partir d’imatges de mapes per satèl·lit de l’estiu del 2015 i 2016 l’evolució i l’estat de les superfícies de bosc. L’experiència es repetirà també aquest estiu que es complementarà amb un treball de camp.

Les imatges han permès identificar la superfície dels boscos del Maresme amb diversos graus de decaïment i preveure que, si les condicions meteorològiques d’enguany són similars a les d’anys anteriors, especialment pel que fa a l’escassetat de pluges, el decaïment s’accentuarà.

La importància de l’estudi rau en què pot esdevenir una eina de gestió important per a la gestió forestal i preveure quines poden ser les noves zones afectades de decaïment del pi pinyer.

Ja s’ha alertat anteriorment de la importància de la gestió forestal per controlar l’expansió de la plaga que en els propers anys podria arribar a La Selva. Gran part del territori forestal està en mans privades. És per això que des de les Associacions de Propietaris tant del Montnegre-Corredor com de la Serralada Litoral Central es planifiquen i s’executen els treballs forestals, finançats per la Diputació i la Generalitat.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics