URGENT

Ponència sobre la importància dels Ollers a la Vilanova de Palafolls

Compartiu aquesta història

Entre avui i demà es fa a Hostalric la 5a edició del Seminari d’Estudis Medievals d’Hostalric que enguany es vol centrar en la vida quotidiana de l’edat mitjana.

Justament el dia a dia de la població és la més oblidada per la historiografia, acostumada a tractar la política com a eix central dels estudis.

En els darrers temps, els estudiosos de l’edat mitjana s’han apropat amb un renovat interès a la història dels entorns quotidians: les cases o els castells, les estances, els mobiliaris, els atuells, les eines, la indumentària, els objectes d’ús personal, etc.

Dins la programació del seminari d’enguany hi ha una ponència de l’historiador Xavier Soldevila, centrada en la importància dels ollers a Vilanova de Palafolls, l’actual Malgrat de Mar.

El mateix Soldevila ha explicat que farà un repàs a les famílies que es dedicaven a les terrisses. De fet explica que era un col.lectiu molt important a Vilanova de PLF.

Segons l’historiador, l’activitat dels ollers era molt important arreu, però tenia especial incidència a l’actual Malgrat de Mar. Una hipòtesi seria la facilitat i la qualitat de les terres de la zona. Fins el punt que el col·lectiu d’ollers va arribar a comprar uns terrenys per poder extreure la terra per fer les terrisses.

La ponència de Soldevila serà aquesta tarda a Hostalric, en el marc del seminari que comptarà amb 16 comunicacions sobre la vida a l’època medieval.

L’historiador està pendent també de la publicació del seu treball “Entre el Capaspre i la Tordera. Orígens i primeres passes de Malgrat de Mar (Segles X-XV), fruit de la 11a beca d’investigació Malgrat de Mar. El treball està  lliurat i pendent que l’Ajuntament el publiqui.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics