URGENT

Una empresa s’interessa per la instal•lació d’una planta de biomassa a PLF

Compartiu aquesta història

En el ple d’ahir al vespre es va aprovar el canvi d’usos dels sectors del polígon industrial d’en Puigvert on estan situades la majoria de les empreses farmacèutiques i químiques

La idea és que tots els sectors industrials de la zona puguin crear plantes de gestió de residus i així poder autogenerar-se la seva pròpia energia neta. Si bé fins ara ja hi havia diferents sectors industrials que ho podien fer, algunes zones encara es veien privats d’aquests tipus d’instal•lacions.

El cas gira al voltant de l’empresa Bioiberica que ja ha rebut tots els permisos per gestionar la seva planta generadora d’energia per part de la Generalitat, i que només li faltarien els de l’arquitecte municipal.

L’aprovació només es tracta del tret de sortida del projecte, ja que ara s’han de demanar quatre informes diferents a 4 Departaments de la Generalitat per avalar aquesta mena d’obres.

De fet, una planta de biogestió només serveix per elaborar energia i en cap cas es permetria l’emmagatzematge de brossa com en una deixalleria.

Tal com explica el regidor d’Urbanisme, Josep Rueda, actualment qualsevol empresa ja pot implantar una planta de biogàs per l’autoavastiment energètic en la zona del polígon industrial. En canvi, el que no podria fer és portar residus orgànics externs de la seva activitat industrial:

Així que la idea es poder oferir a les empreses la possibilitat legal de poder exportar matèria orgànica per generar energia, i no abastir-se només de la que genera per si mateixa.

L’alcalde de PLF, Valentí Agustí, avala aquest tipus de plantes generadores d’energia després de visitar una planta similar a Alemanya.

Tot i aquestes explicacions, el membre del Partit Popular de PLF, Óscar Bermán, considera que aquest tipus de plantes només faran que empitjorar la qualitat ambiental de la zona:

Per la seva banda, Francesc Alemany des d’Esquerra Republicana de Catalunya posa en dubte que el manteniment econòmic d’aquesta mena de plantes per els retallades en les subvencions a l’energia ecològica des del Govern Central i pel gran volum de matèria prima que necessiten per arribar a ser rendibles.

Convergència i Unió es va oposar frontalment al canvi d’usos dels sectors. Tal com va explicar el portaveu del grup municipal, Joan Gallart, des de l’oposició només se’ls ha informat a través de suposicions:

Com a últim torn de paraula, Juan Andrés Osorio com a portaveu del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verda i Esquerra Unida i Alternativa va mostrar-se favorable a aquest tipus de processos que poden servir per arribar a instal•lar a PLF una planta ecològica de gestió de residus:

Tot i les controvèrsies entre els grups municipals, finalment el Partit Socialista i Iniciativa van votar a favor de l’aprovació del canvi dels plans d’usos del sòl. Mentrestant, Convergència i el PP van votar en contra i Esquerra Republicana es va abstenir.

El pas fet ahir no suposa aprovar llicències per construir alguna planta de Biomassa. Aquesta fase del projecte pel qual algunes empreses ja s’han interessat quedaria per més endavant

El ple d’ahir el podeu escoltar avui a partir des les 9 de la nit a través de Ràdio Palafolls.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics