URGENT

El preu del Fesol del Ganxet cau un 30%

Compartiu aquesta història

Les bones condicions climàtiques d’aquesta campanya, sumat a que molts pagesos s’han apuntat a produir aquest tipus de mongeta, ha comportat un augment d’aquest producte al mercat i per tant una davallada del preu de venda del ganxet.

A això cal sumar-hi una caiguda del consum d’aquest producte pel que aquesta campanya 2013-2014, el preu de venda de les mongetes del Ganxet ha baixat un 30%, i les perspectives són que encara caurà més el preu en els propers mesos, per la gran quantitat de producte pendent de vendre. Ho explica el gerent de la Cooperativa Agrícola de PLF, Ramón Ribot.

La zona de PLF, Malgrat i Blanes és de les que produeix més Ganxet de tota la denominació d’origen. Per a molts pagesos aquest cultiu representa una bona opció per complementar la producció de verdures. A més fins ara era un cultiu molt rendible, per que les produccions eren limitades i s’havien encadenat campanyes climatològicament complicades pel que hi havia poc ganxet al mercat.

Ribot posa dades a la davallada de preus. Afirma que l’any passat el quilo de fesol del ganxet es venia a 6€ i mig, mentre que a hores d’ara el preu ja està sota dels 4€ i mig. Diu el responsable de la cooperativa que el preu encara pot caure més i que per sota dels 4€ seria una ruïna pels productors.

Des de fa 2 anys el fesol del ganxet està protegit per una denominació d’origen, cosa que li ha permès promocionar-se i donar-se a conèixer així com augmentar la seva producció. Paral•lelament, però aquesta promoció no s’ha traduït en un augment del consum del producte, com caldria esperar. Segons Ribot, el comportament ha estat el contrari i s’ha notat una davallada de vendes de la mongeta del Ganxet.

PLF és un dels municipis inclosos dins aquesta Denominació d’Origen Protegit i són molts els pagesos locals que produeixen aquest tipus de fesol.

 

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics