URGENT

Queixes per la delimitació geogràfica de la DOP Mongeta del Ganxet

Compartiu aquesta història

 

Diverses associacions pageses entre les quals l’ Era i la Xarxa Catalana de Graners, han posat el crit al cel pel que consideren una apropiació indeguda del patrimoni agrícola català. La queixa es refereix a l’aprovació de la denominació d’origen protegida per a la mongeta del ganxet que en limita el conreu només a unes terminades poblacions i segons unes determinades característiques.

Això significa que tota mongeta del Ganxet cultivada fora d’aquesta area protegida, on també hi ha PLF, no pot etiquetar el producte amb el nom de Mongeta del Ganxeta.

Asseguren que la creació de la DOP Mongeta del ganxet ha causat un greu malestar entre pagesos, elaboradors, bancs de llavors, i diverses entitats del sector, ja que asseguren que aquesta limitació geogràfica afecta tota la cadena alimentària.

En el manifest de protesta afirmen que la mongeta del ganxet és un producte de la terra, que es fa a Catalunya des de fa centenars d’anys, en diferents territoris i amb característiques diferents

En aquest sentit han denunciat que el Bages, Osona, el Gironès, el Penedès o el Garraf no estan inclosos en aquesta delimitació.

En aquest sentit la DOP Mongeta del Ganxet descriu que aquest producte només estarà sota el paraigua protegit si es produeix

a qualsevol municipis de la comarca del Vallès Occidental o Oriental, junt amb els municipis de Malgrat, Palafolls, Tordera, i d’altres del Maresme o Blanes, Fogars, Maçanet i Hostalric.

En aquest sentit, els protestants demanen que s’esmeni la DOP i que qualsevol productor català pugui acollir-s’hi, sigui d’allà on sigui.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics