URGENT

Els socialistes s’enfonsen a Catalunya i Espanya on guanyen CiU i el PP

Compartiu aquesta història

Si a PLF els socialistes  han pogut aguantar el cop i mantenir-se com a força més votada, no ho han pogut fer a Catalunya i a Espanya. A nivell català, CiU s’ha imposat clarament després d’

 

aconseguir 16 escons al congrés de diputats. És el millor resultat assolit pels nacionalistes en uns comicis espanyols. Josep Maria Botella de CiU de PLF assegura que els bons resultats de la federació evidencien que la societat catalana ha entès les mesures que ha hagut de prendre el govern català per retallar la despesa pública.

Els populars celebrant la victòria d'ahir a PLF

La segona força més votada a Catalunya ha estat el PSC que ha obtingut 14 escons, 11 menys dels assolits fa 3 anys. Catalunya no es va contagiar de la marea popular d’arreu de l’Estat, i tot i pujar 3 escons respecte les últimes eleccions, el PP s’ha mantingut com a tercera força política a Catalunya arribant als 11 diputats.

Iniciativa triplica els seus resultats de fa 3 anys i ahir van aconseguir 3 diputats propis a Madrid, passant per sobre d’Esquerra en percentatge de vot. Angel Diaz, d’Iniciativa a PLF assegurava en el programa especial d’ahir al vespre que els ecosocialistes han esgarrapat vots dels socialistes i que esperen fer una bona feina a Madrid tot i la majoria absoluta dels populars.

Els republicans han frenat la sagnia electoral del 2008, conservant els 3 representants al congrés, amb Alfred Bosch com a cap de cartell. Davant la victòria dels populars Jordi Pedemonte, d’ERC a PLF, considera que el desastre social és inevitable i augura fortes retallades i privatitzacions a partir d’ara.

Esquerra però està pendent del recompte a Girona, on podrien perdre 1 diputat en favor del PSC, ja que depèn d’un centenar de vots a recomptar.

A nivell espanyol, els populars s’han imposat amb una amplíssima majoria absoluta amb 186 escons dels 300 dels que configuren la cambra baixa. Es tracta de la majoria més amplia mai aconseguida, més fins i tot que l’assolida per José Maria Aznar el 2000. Oscar Bermán, del PP de PLF assegurava que el nou president de govern, Mariano Rajoy, treballarà per aconseguir la confiança per crear llocs de treball i desbloquejar els crèdits. Diu Bermán que cal recuperar el respecte d’Europa.

A l’altra banda de la balança hi ha el PSOE, que ha obtingut els pitjors resultats de tota la seva història amb només 110 diputats. Això li representa una davallada de 59 escons respecte l’última legislatura. Els socialistes han perdut totes les eleccions des del 2008. Josep Rueda, l’únic palafollenc que participava a les llistes dels comicis generals, explica que esperava poder capgirar les enquestes i fer entendre que hi ha diferents maneres de superar la crisi.

La 3a força a l’Estat serà CiU amb 16 diputats, seguit d’IU amb un augment d’escons considerable, ja que passa de 2 representants als 11 assolits ahir.

La 5a força serà Amaiur que entra amb força a l’hemicicle del congrés amb 7 representants.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics