URGENT

Apareix al Maresme un cactus que amenaça la flora i la fauna local

Compartiu aquesta història

 

La zona de Sant Jaume de Traià, a Argentona, s’ha convertit en el principal focus de propagació d’un cactus originari de Texas, que s’expandeix amb facilitat i que preocupa els experts, ja que posa en perill la vegetació i la fauna locals.

L’aparença del cactus és desafiadora i agressiva, amb centenars d’afilades espines blanques, d’uns cinc centímetres de longitud, d’una extrema duresa i amb la particularitat que es poden clavar longitudinalment.

El que a Argentona va començar sent només una anècdota, ha passat a fase d’alerta quan aquesta espècie cactàcia, popularment coneguda com a clavellina en català, abrojo en castellà, s’ha expandit fins a cobrir més de 10.000 metres quadrats (una hectàrea) en menys de cinc anys, únicament a Argentona.

Els experts asseguren que aquesta superfície es podria duplicar en ens propers 10 anys, com ja ha passat a Albacete, Alacant o Toledo, on s’ha convertit en un problema forestal.

A Catalunya, no obstant, el departament de Medi Ambient de la Generalitat assegura que no és una prioritat, ja que el lloc on s’ha detectat «no és una zona protegida».

L’expansió del cactus a la comarca del Maresme és imparable i ja se’n detecten nous nuclis a Alella, Teià i Premià de Dalt, així com a Cabrils, a més a més dels ja coneguts d’Argentona i Mataró. De moment, tots els intents d’eliminació, incloses les cremes controlades, no han donat cap resultat.

Com a possible solució els experts apunten que, al tractar-se d’una planta que necessita llum solar per reproduir-se, s’haurien de plantar arbres ombrívols, del tipus pi pinyoner, que n’evitessin l’expansió.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics