URGENT

Els polítics locals reivindiquen la restitució de Companys i l’anul·lació del seu procés sumaríssim.

Compartiu aquesta història
Imatge de l'homenatge d'avui

Coincidint amb el 70è aniversari de la mort del Lluís Companys, aquest matí s’ha celebrat l’acte d’homenatge al president afusellat davant del monument dedicat a la seva figura al nostre municipi.

L’acte, que ha concentrat a un centenar de persones, ha consistit en la lectura de 4 poemes de diferents autors i l’ofrena floral, tot plegat a càrrec dels alumnes de l’IES de PLF, que de nou repetien com a protagonistes de l’homenatge. De fet no hi ha hagut parlaments polítics i, després de l’ofrena, el cant dels segadors ha tancat l’acte.

Tot i això, tots els partits polítics locals, excepte el PP, tenien representació a l’acte d’aquest matí i han reivindicat la figura de Companys.

L’alcalde de PLF, el socialista Valentí Agustí, assegura que durant anys s’ha viscut un engany i que cal reivindicar la figura de Companys i demana a l’Estat que assumeixi la seva responsabilitat, tot i que no sigui el mateix Estat que va cometre el crim.

El líder de CiU, Xavier Dalmau, assegura que en un país madur i amb una democràcia consolidada, caldria restituir el passat, i més en el cas de Companys.

Des d’ERC, partit que va presidir Companys als anys 30, demanen la dignificació de l’expresident i asseguren que alguns membres de certes institucions tenen por, per la seva herència franquista. Ho deia el portaveu al municipi, Jordi Pedemonte.

Per la seva banda Juan Andrés Osorio, d’ICV-EUA, ha recordat que cal tornar la dignitat, no només a Companys sinó també a la resta de crims del franquisme, i demana la revisió del procés històric.

Companys va ser arrestat a França l’estiu de l’any 40, i va ser condemnat a mort en un consell de guerra que el va jutjar per rebel·lió. Moltes veus reclamen la nul·litat del judici i per tan restituir la figura de Companys i de la seva dignitat.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics