radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

De Cap a Peus
Jordi Pratsevalls
Dijous, 09:00-13:00
Inici » Els polítics locals reivindiquen la restitució de Companys i l’anul·lació del seu procés sumaríssim.

Els polítics locals reivindiquen la restitució de Companys i l’anul·lació del seu procés sumaríssim.

Política

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 1318 0

Imatge de l'homenatge d'avui

Coincidint amb el 70è aniversari de la mort del Lluís Companys, aquest matí s’ha celebrat l’acte d’homenatge al president afusellat davant del monument dedicat a la seva figura al nostre municipi.

L’acte, que ha concentrat a un centenar de persones, ha consistit en la lectura de 4 poemes de diferents autors i l’ofrena floral, tot plegat a càrrec dels alumnes de l’IES de PLF, que de nou repetien com a protagonistes de l’homenatge. De fet no hi ha hagut parlaments polítics i, després de l’ofrena, el cant dels segadors ha tancat l’acte.

Tot i això, tots els partits polítics locals, excepte el PP, tenien representació a l’acte d’aquest matí i han reivindicat la figura de Companys.

L’alcalde de PLF, el socialista Valentí Agustí, assegura que durant anys s’ha viscut un engany i que cal reivindicar la figura de Companys i demana a l’Estat que assumeixi la seva responsabilitat, tot i que no sigui el mateix Estat que va cometre el crim.

El líder de CiU, Xavier Dalmau, assegura que en un país madur i amb una democràcia consolidada, caldria restituir el passat, i més en el cas de Companys.

Des d’ERC, partit que va presidir Companys als anys 30, demanen la dignificació de l’expresident i asseguren que alguns membres de certes institucions tenen por, per la seva herència franquista. Ho deia el portaveu al municipi, Jordi Pedemonte.

Per la seva banda Juan Andrés Osorio, d’ICV-EUA, ha recordat que cal tornar la dignitat, no només a Companys sinó també a la resta de crims del franquisme, i demana la revisió del procés històric.

Companys va ser arrestat a França l’estiu de l’any 40, i va ser condemnat a mort en un consell de guerra que el va jutjar per rebel·lió. Moltes veus reclamen la nul·litat del judici i per tan restituir la figura de Companys i de la seva dignitat.