radiopalafolls.cat


play

Ara fem

En Xarxa
Jordi Pratsevalls
Dimecres, 23:25 -00:00

i després

Desafinado
Federico Francesch
Dijous, 00:00-01:00
Home Comarcal Nova polèmica per la regeneració de les platges del Maresme

Nova polèmica per la regeneració de les platges del Maresme

COMPARTEIX-HO
, / 207 0

El projecte del Ministeri de Transició Ecològica, redactat i aprovat pels alcaldes del Maresme el 2015, contempla la regeneració de les platges danyades pels diferents temporals amb un nou dragatge de sorra i la construcció de 28 espigons entre Malgrat de Mar i Montgat.

L’informe tècnic d’estratègia d’actuació al Maresme, publicat la setmana passada pel ministeri, estudia en cada municipi la pèrdua de sorra a les platges i el desgast del litoral després de cada temporal marítim i proposa diverses actuacions.

En el cas de Malgrat es recomana l’aportació d’uns 120.000 m3 de sorra al tram nord de la seva platja, a tocar de la desembocadura de La Tordera, així com la retirada de la canalització del marge dret del riu.

També es proposa el control anual de la línia de costa per detectar les zones erosives i les acumulatives. Si s’observés pèrdua de sorra, es proposa fer aportacions periòdiques.

A Santa Susanna s’aposta per la reordenació dels espigons de la platja de les Caletes i l’aportació de 70.000 m3 de sorra, mentre que a Pineda i a Calella es limita a recomanar la vigilància de la línia de costa per localitzar les zones on es perd sorra i les que guanyen i si es retroalimenten.

En aquesta zona no es proposa la creació d’espigons, que sí es començarien a fer entre Calella i Sant Pol. El pla proposa fins a 3 dics i espigons fins a Arenys.

Davant d’aquest pla, la Plataforma Preservem el Maresme ha posat el crit al cel. Denuncien que el projecte només vol prioritzar les platges a qualsevol preu. Afirmen que si es porta a terme l’actuació, s’alterarà la fisonomia del litoral “per sempre més” i que des dels anys 80 s’han fet molts drenatges de sorra que s’han mostrat “ineficaços” per mantenir les platges, alhora que causen un “dany considerable” a l’ecosistema del fons marí.

La Plataforma denuncia que “no hi ha hagut diàleg” amb les institucions de la comarca. De fet, alguns ajuntaments, com els de Sant Pol, Tordera o Malgrat, han aprovat mocions contra aquestes actuacions.