radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Assumptes Interns
Marc Ferri
Dimarts, 22:00 -23:00
Pre-OcupatsDimarts, 22:30 -23:00

i després

En Xarxa
Jordi Pratsevalls
Dimarts, 23:25-00:00
Home Comarcal S’inicien les obres per rehabilitar la Torre del telègraf de Montagut, a Santa Susanna

S’inicien les obres per rehabilitar la Torre del telègraf de Montagut, a Santa Susanna

Comarcal Cultura

1 minute

COMPARTEIX-HO
, / 466 0

Foto: Ajuntament de Santa Susanna

Aquest passat dimarts van començar els treballs per rehabilitar aquesta edificació de telegrafia òptica datada de mitjans del segle XIX i situada al turó de Montagut, fent frontera entre els termes municipals de Malgrat de Mar, Santa Susanna i Palafolls, a tocar de Ciutat Jardí.

La torre va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Local l’any 2008 i, segons ha informat l’Ajuntament de Santa Susanna, amb el pas del temps i les inclemències meteorològiques s’havia anat deteriorant.

Dimarts van començar les obres per la seva rehabilitació, a càrrec de l’Associació de Tècnics d’Investigacions Culturals i Socials. Segons indica el consistori susannenc, els treballs consisteixen en la consolidació dels paraments més afectats a la façana sud-oest i la protecció dels coronaments dels murs i finestres, per tal d’evitar l’acció erosiva de l’aigua de pluja que pot penetrar al cor dels murs. L’Ajuntament de Santa Susanna ha pressupostat aquests treballs en 47 Mil 734 euros.

La Torre del telègraf de Montagut forma part de la xarxa d’estacions de telegrafia òptica que servien d’estacions repetidores de missatges codificats. En aquest sentit, segons indica el consistori, es podrien considerar com els orígens de les xarxes de telecomunicacions.

Segons informa el Departament de Cultura de la Generalitat, aquesta torre pertanyia al ramal de Barcelona a la Jonquera que derivava de la línia civil principal de Madrid a València i Barcelona. La part de la línia civil de Catalunya resseguia tota la costa catalana de sud a nord, entrant cap a l’interior en els trams del Vendrell a Barcelona i de Santa Susanna a la Jonquera. El ramal va entrar en funcionament a partir de l’any 1850.