radiopalafolls.cat


play

Ara fem

De Cap a Peus
Jordi Pratsevalls
Dimarts, 09:00 -13:00

i després

Informatiu Migdia
Marc Ferri
Dimarts, 13:00-13:20
Inici » Abertis reclama allargar la concessió de les autopistes per compensar la reducció del trànsit

Abertis reclama allargar la concessió de les autopistes per compensar la reducció del trànsit

COMPARTEIX-HO
, / 823 0

El setembre del proper 2021 hauria de ser la data en què s’acabin els peatges de la C-32 entre Barcelona i Palafolls. L’1 de setembre de l’any que ve és la data en què, en teoria, s’acaba la concessió i s’han d’aixecar aquests peatges, així com els de l’AP-7 –entre Tarragona i la Jonquera- i l’AP-2 –entre Barcelona i Saragossa.

Durant les darreres hores, però, Abertis ha aixecat la veu i ha reclamat que s’allarguin les concessions. L’empresa concessionària de les autopistes considera que cal compensar la caiguda en picat del trànsit en aquestes vies com a resultat del confinament per combatre la Covid-19, i per això demana a l’Estat que s’allarguin els contractes de peatges durant el mateix temps que es perllongui l’estat d’alarma.

Entre els diversos decrets emesos des del Govern central, es va establir que empreses privades que presten serveis públics en règims de concessió –com gimnasos, guarderies o centres esportius, entre altres- tinguessin dret a una compensació durant el temps d’obligat tancament. En el cas d’Abertis, però, pel fet de prestar un servei essencial, la companyia no ha pogut aturar la seva activitat, i això ha obligat a l’operadora a seguir operant malgrat la reducció sense precedents del trànsit.

Tot i que el cas afecta no només a les concessions d’autopistes sinó també a operadores de transport -com el tramvia de Barcelona o les línies interurbanes d’autobús- o també a espais com els restaurants dels aeroports, el cas d’Abertis és especialment destacat pel fet que la concessió de l’AP-7, per exemple, ja ha estat prorrogada en dues ocasions, després del venciment teòric de l’any 2004.

L’operadora ja ha anunciat que manté contactes amb el Govern espanyol i també amb els partits al Congrés dels Diputats. Per aconseguir canviar la situació caldria convertir els decrets del Govern en projectes de llei modificats, i posteriorment caldria introduir-hi esmenes que modifiquin el text inicial.