radiopalafolls.cat


play

Ara fem

De Cap a Peus
Jordi Pratsevalls
Dijous, 09:00 -13:00

i després

Informatiu Migdia
Marc Ferri
Dijous, 13:00-13:20
Home Medi Ambient L’ACA atribueix a una manca de recursos econòmics la falta de manteniment de les lleres

L’ACA atribueix a una manca de recursos econòmics la falta de manteniment de les lleres

Medi Ambient

2 minuts

COMPARTEIX-HO
, / 366 0

L’Agència Catalana de l’Aigua ha estat una de les dianes de les crítiques emeses des del nostre territori després del pas del temporal Gloria, tant des del sector agrari com també el polític.

En declaracions a aquesta emissora, l’Adjunt a Gerència de l’ACA, Diego Moxó, ha defensat la tasca de l’organisme i ha apuntat a la manca de finançament econòmic del període 2010-2016 com a causa de la manca de manteniment de les lleres de rius i rieres.

La previsió de l’ACA és que les inversions millorin aquest 2020, i que de cara al 2021 la Generalitat aprovi un pla per millorar aquest àmbit pels següents anys.

Moxó ha dit que l’extensió de quilòmetres de rius i rieres existents a Catalunya és molt gran, i que davant d’avingudes de rius tant importants com les que va portar el temporal Gloria, el manteniment de les lleres no és del tot determinant. Malgrat tot, remarca que la voluntat de l’ACA és seguir-hi treballant.

Moxó considera que cal establir polítiques transversals en l’àmbit de la gestió de l’aigua i relació amb els cursos fluvials, i creu que després del Gloria cal replantejar els usos que es donen a les lleres i a les riberes.

L’Adjunt a Gerència de l’ACA diu que comprèn el malestar dels pagesos, i argumenta que es treballa en la mesura del possible dins del marc d’una emergència, amb l’objectiu de restituir l’estat de la zona com era abans del temporal, i posant també la vista en el futur de la millora de la Conca de la Tordera.

Moxó puntualitza que s’estan estudiant accions a la part baixa del riu per donar-li més capacitat, però amb els condicionants que suposa l’activitat econòmica i privada que hi ha al voltant de la Tordera. A la vegada, assegura que l’ACA “comparteix” el que reclama el manifest impulsat pels científics i ambientòlegs sobre el riu.

L’ACA es defensa de les crítiques emeses des de diversos consistoris sobre la manca de comunicació i de contacte amb el territori, argumentant que s’han estat fent reunions i visites i que s’ha actuat amb tot el que estava a les seves mans.

L’organisme recorda que és probable que episodis com el Gloria es repeteixin en un futur, i assegura que es continuarà treballant en totes les actuacions mediambientals ja posades en pràctica i també en noves mesures per prevenir a temps real futures afectacions.