radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

Desafinado
Federico Francesch
Dimarts, 00:00-01:00
Home Comarcal Blanes farà una excavació arqueològica al jaciment romà d’‘Els Padrets’

Blanes farà una excavació arqueològica al jaciment romà d’‘Els Padrets’

Comarcal Cultura

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 517 0

La penya dels Padrets –situada al barri de Sa Massaneda- conté un jaciment arqueològic d’època romana que equivaldria a l’antiga ciutat romana de Blanda. La seva singularitat rau en què és una de les poques ciutats romanes que encara estan per descobrir i estudiar a Catalunya. Conscients d’aquesta importància, l’Ajuntament de Blanes ha anunciat que preveu començar els primers treballs arqueològics en les properes setmanes.

Als anys 70 es van realitzar uns treballs que van apuntar sobre l’evidència clara de restes sobre el terreny quan van sortir a la llum diverses cases romanes disposades de manera perpendicular al terreny.

Segons el director de l’Arxiu Municipal de Blanes, Toni Reyes, les restes podrien ser coetànies a les ciutat romanes d’Iluro (l’actual Mataró) i Bétulo (Badalona), tot i que es creu que la ciutat de Blanda no era tan gran com les anteriors.

El primer pas de l’ambiciós projecte, que inclou també l’estabilització del talús d’Els Padrets, s’ha programat perquè es faci al desembre. Es preveu fer una primera excavació per delimitar l’abast del jaciment sobre el terreny, i així avaluar tant la superfície que ocupa com la seva importància. Aquestes dades ajudaran a elaborar el projecte d’excavació global més detallat.

Els treballs que es faran el mes vinent formen part d’un projecte genèric que inclou tant l’excavació i museïtzació de les restes, com l’estabilització del talús d’Els Padrets. El projecte compta amb un pressupost total de 615.600 €, i és un de projectes presentats al PUOSC, el Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat.

Abans que comencin els treballs, l’Ajuntament ha organitzat una jornada de neteja de la zona per aquest diumenge al matí amb un grup de voluntaris i voluntàries, amb l’objectiu de netejar les restes d’escombraries que s’acumulen, sobretot a l’interior d’un gran receptacle que hi ha al cim de la penya.