radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Ona MaresmeDivendres, 15:00 -18:00

i després

Tardes.7Divendres, 18:00-19:30
Home Salut Comença la campanya de vacunació contra la grip

Comença la campanya de vacunació contra la grip

Salut Societat

2 minuts

COMPARTEIX-HO
, / 546 0

L’arribada del fred marca és, habitualment, sinònim de refredats i també de la grip, i precisament avui dilluns arrenca arreu del territori la campanya de vacunació contra aquesta malaltia.

Una campanya que s’enfoca especialment als considerats com a grups de risc, com són la gent gran, els malalts crònics, les dones embarassades o els professionals que treballen exposats al virus, entre altres.

Tot i així, des de les autoritats sanitàries es recorda que la vacuna contra la grip es pot administrar a qualsevol tipus de persona, sempre que no hi hagi cap contraindicació mèdica.

Mireia Hernández és infermera del CAP de Palafolls i responsable de vacunacions de l’ABS Malgrat-Palafolls.

La grip és una infecció vírica de les vies respiratòries molt contagiosa. A Catalunya, aquesta malaltia sol arribar a l’hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre.

És per això que, tal i com afirmen els professionals de la salut, la tardor és el període adequat per vacunar-se; concretament, els mesos d’octubre i novembre.

La grip produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. Segons informa el Departament de Salut, en la majoria dels casos les persones es recuperen en una o dues setmanes sense haver de rebre tractament amb fàrmacs específics.

Igualment com a la resta de centres sanitaris, el CAP de Palafolls ja ha començat a subministrar les vacunes antigripals, i es preveu que es donin més d’un milió de dosis als centres d’atenció primària d’arreu de Catalunya.

Un dels objectius de la campanya contra la grip és augmentar la cobertura de la vacuna entre els professionals sanitaris, ja que segons dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya només entorn a un 23% del personal del sector està vacunat; un percentatge que se situa lluny del 75% fixat com a objectiu per l’OMS i la Unió Europea.

En aquest sentit, des de Salut es recorda que els antibiòtics no curen la grip, i es remarca la importància de seguir unes bones pràctiques d’higiene. Per exemple, en el cas de tossir esternudar, és recomanable tapar-se la boca i el nas amb un mocador de paper. En cas de no tenir cap mocador, cal tapar-se la boca i el nas amb la part interna del colze i evitar fer-ho amb la mà. També es demana rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó per evitar els contagis, i mantenir ventilats els ambients tancats.

Els metges recomanen a la població repetir la vacuna cada any, ja que aquesta evoluciona s’adapta al virus de la grip, que contínuament varia les seves característiques.