radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

No t'ho perdis
Jordi Pratsevalls
Diumenge, 12:00-12:05
Home Economia Palafolls apujarà un 5% el rebut de les escombraries

Palafolls apujarà un 5% el rebut de les escombraries

Economia Política

2 minuts

COMPARTEIX-HO
, / 1239 0

Anit el ple de l’Ajuntament de Palafolls va aprovar, amb el vot de qualitat de l’alcalde, la modificació de les ordenances fiscals pel proper any.

En línies generals s’apugen els principals impostos i taxes municipals per l’any vinent

Un dels rebuts que pujarà més el proper any és el de les escombraries que augmenta un 5% en el cas de domicilis i un 10% en el cas de grans productors i comerços.

Una apujada provocada per l’augment del cost del tractament de la fracció resta. El govern català, seguint directrius europees encarirà un 14% el cost de cada tona de la fracció resta que es tracti, amb la intenció que els municipis promoguin el reciclatge i es redueixi aquesta fracció. A Palafolls encara s’està lluny dels nivells exigits de reciclatge i per tant augmentarà el cost del tractament de residus i per això es repercuteix als ciutadans. Francesc Alemany és l’alcalde i alhora regidor d’hisenda de Palafolls.

Un altre dels impostos que augmentarà el proper any és el rebut de l’IBI. Ho farà per sota de la’apujada del govern espanyol que havia marcat un augment del 5% del valor cadastral dels habitatges palafollencs. Els ajuntaments poden modificar el tipus impositiu a la baixa per reduir o neutralitzar aquestes apujades estatals que afecten al rebut. En el cas palafollenc s’ha optat per reduir aquest tipus impositiu i acabar aplicant un augment del 2,1% en el rebut de l’IBI als palafollencs. Un augment que Alemany ha justificat pel fet d’augmentar la recaptació pel nou pressupost que està preparant el nou equip de govern i pels impagaments que es produeixen cada any en la recaptació d’aquest impost.

El govern espera recaptar uns 80 mil€ més que aquest any amb aquesta apujada de l’IBI.

En contrapartida s’amplien les bonificacions aplicables a l’IBI. Les famílies nombroses i monoparentals es podran beneficiar d’un 80% de bonificació fiscal, sempre que el seu habitatge no superi els 60 mil€ de valor cadastral. Aquesta mesura vol evitar reduir el rebut a famílies que tot i ser nombroses o monoparentals, siguin d’un nivell adquisitiu alt.

També es crea un recàrrec del 50% en el rebut per aquells habitatge residencials que estiguin desocupats. Es tracta d’una mesura destinada a grans tenidors i fons voltors.

Quadre resum de les novetats pel 2020. RP

També puja el rebut de l’impost de circulació en menys de mig punt percentual. En aquest cas s’introdueixen dues bonificacions. Els vehicles elèctric tindran un 75% d’exempció i els híbrids només pagaran la meitat de l’impost.

D’altres novetats aprovades ahir hi l’abaixada de l’entrada a la piscina els caps de setmana, que s’iguala al preu d’entre setmana, o a la introducció d’un preu al lloguer del Molí d’en Puigverd que a partir de l’1 de gener passarà a costar 30€ al dia per tal d’ajudar a les despeses de l’equipament que fins ara era gratuït pels palafollencs.