radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

d'Gorra
Ràdio Palafolls
Dimarts, 10:00-13:00
Home Medi Ambient La dessalinitzadora de la Tordera incrementa la producció d’aigua

La dessalinitzadora de la Tordera incrementa la producció d’aigua

COMPARTEIX-HO
, / 441 0

Davant el descens de reserves dels embassaments que formen part del sistema Ter-Llobregat, l’Agència Catalana de l’Aigua ha incrementat el de funcionament de les plantes dessalinitzadores catalanes. Després d’un estiu sec i calorós, sense pluges a les capçaleres dels rius, el volum d’aigua en els embassaments que abasteixen prop de 5 milions d’habitants s’ha situat per sota del 60% de la seva capacitat, amb 367 hectòmetres cúbics emmagatzemats.

Davant d’aquesta situació, l’ACA ha decidit incrementar la producció d’aigua dessalinitzada de la dessalinitzadora de la Tordera, que ara treballa al 75% de la seva capacitat. Fins ara ho feia a un 50% i abans de l’estiu la planta, situada prop de la Safa a Blanes, funcionava a un 35% de la seva capacitat màxima.

Dessalinitzadora de la Tordera a Blanes. ACA

També s’ha augmentat la dessalinització d’aigua a la planta del Llobregat que ara opera al 70%. Fins ara ho feia al 20% mentre que a la primavera estava al 10% de la seva capacitat.

Aquesta mesura es pren al situar-se les reserves del sistema Ter Llobregat en la fase de prealerta tal i com defineix el Pla de sequera, per així optimitzar al màxim les reserves naturals d’aigua disponibles tant a embassaments com en aigües subterrànies. Amb aquesta aigua dessalada es vol allunyar al màxim l’entrada en escenaris que comportarien mesures més restrictives.

La dessalinitzadora de la Tordera es va posar en marxa al 2002 i capta aigua de mar per dessalar-la i fer-la òptima pel consum. Fins la seva ampliació de l’any 2008, la planta podia dessalar 10 hectòmetres cúbics d’aigua a l’any. A partir de llavors la seva capacitat es va duplicar fins arribar als 20 hm3/any.

La planta vol garantir el subministrament a diversos municipis del Maresme nord i del sud de la Selva i, amb la seva ampliació, també vol aportar més aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona reduint així les extraccions del riu Ter.