radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

De Cap a Peus
Jordi Pratsevalls
Dilluns, 09:00-13:00
Inici » Autoritzen a l’Hospital Sant Jaume de Calella com a centre extractor de còrnies

Autoritzen a l’Hospital Sant Jaume de Calella com a centre extractor de còrnies

Salut Societat

1 minute

COMPARTEIX-HO
, / 628 0

Foto: CSMS

Aquest juliol, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha rebut el vistiplau de l’Organització Catalana de Transplantaments perquè l’Hospital Sant Jaume de Calella sigui un centre autoritzat per a l’extracció de teixit ocular –les còrnies.

Segons informa la corporació, amb aquest permís es facilita la donació de còrnies als pacients que morin en aquest centre hospitalari.

Emilia Cortés, cap de servei d’urgències i emergències de l’Hospital Sant Jaume de Calella i responsable del projecte, explica que aquest pas permetrà escurçar el procés de donació i interferir el menor possible en el procés de dol de les famílies del pacient donant un cop aquest ha mort.

Segons explica la CSMS, un grup multidisciplinari de 12 professionals –comptant personal mèdic, infermeria i una psicòloga– ha estat l’encarregat d’implantar el projecte i ha rebut també una formació específica per tal de detectar donants, entrevistar els familiars del difunt i fer les extraccions.

En les donacions s’obtenen teixits sans per trasplantar-los a les persones que ho necessiten i poder millorar així la seva salut i la seva qualitat de vida. Amb cada còrnia donada es pot ajudar a recuperar la visió a dues persones perquè es pot dividir aquest teixit en dos segments que es trasplanten a pacients diferents.

La doctora Cortés explica que, de moment, l’Hospital de Calella està autoritzat només en el cas de les extraccions de còrnies, però remarca la importància de fer donacions també en altres àmbits.

Per ser donant de còrnia cal tenir entre 2 i 85 anys, i també ho poder ser persones que hagin patit miopia, estigmatisme, hipermetropia o que hagin estat operades de cataractes.