radiopalafolls.cat


play

Ara fem

De Cap a Peus
Jordi Pratsevalls
Dijous, 09:00 -13:00

i després

Informatiu Migdia
Marc Ferri
Dijous, 13:00-13:20
Home Medi Ambient La cuca peluda del suro es fa notar a Palafolls

La cuca peluda del suro es fa notar a Palafolls

Medi Ambient

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 477 0

Exemplar mort de cuca peluda del suro – Foto: RP

En els darrers dies, als carrers i espais de Palafolls s’hi ha pogut observar de manera molt notòria un exemplar de papallona poc habiutal.

Es tracta de la cuca peluda del suro –coneguda amb el nom científic de lymantria dispar–, una papallona comparable al tomicus i que afecta a les alzines sureres febles.

Aquests dies, aquesta espècie autòctona s’ha vist afavorida per la sequera que es viu als boscos i que ha afectat especialment a les alzines de solei, atacant els arbres i expandint-se.

El seu creixement per sobre del normal ha fet que es desplacessin dels boscos, on ja no hi cabien, cap a zones urbanes. En parla Oriol Bassa, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafolls.

El tècnic assegura que l’alt nombre d’exemplars de la cuca peluda del suro és una crida de la natura. En aquest sentit, explica que es tracta d’un avís que alerta que l’entorn no pot aguantar el canvi climàtic en les condicions actuals.

Bassa assegura que cal prendre mesures davant del que es considera l’atac d’una plaga. Una d’elles seria adaptar al canvi climàtic els boscos del Maresme, que compten amb un total de 24 milions d’arbres.

Bassa aposta per l’eliminació d’uns 5 milions d’arbres, centrant-se en aquells de difícil adaptació, com per exemple els menys resistents a les plagues i a les tensions ambientals. Tot plegat, amb l’objectiu que els boscos tinguin més qualitat i, per tant, es pugui garantir un futur forestal i ambiental.

El tècnic considera que Catalunya viu actualment “d’esquena als boscos”, malgrat que siguin un 65% de la superfície, i considera que les inversions del Govern en l’àmbit dels boscos són insuficients i que cal augmentar-les. En aquest sentit, Bassa posa com a exemple França, on per cada euro invertit a casa nostra en el sector forestal, allà n’inverteixen 25.