radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

d'Gorra
Ràdio Palafolls
Dimecres, 10:00-13:00
Home Salut La consulta de deshabituació al tabac de Malgrat-Palafolls atén més de 500 persones en l’última dècada

La consulta de deshabituació al tabac de Malgrat-Palafolls atén més de 500 persones en l’última dècada

Salut Societat

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 234 0

Un any més la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) se suma al Dia Mundial Sense Tabac que se celebrarà demà divendres 31 de maig amb l’organització de diferents activitats en alguns dels seus centres d’atenció primària.

L’objectiu és conscienciar la població sobre els perills que suposa el consum de tabac, la principal causa prevenible de defunció al món. Enguany el Dia Mundial se centra en el tabac i la salut pulmonar.

Des del 2008, l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Malgrat-Palafolls i també l’ABS Calella compten amb una consulta de deshabituació al tabac. Es tracta d’un recurs perquè les persones que fumen i ho volen deixar puguin fer-ho amb l’ajut d’un professional de la salut. És un servei que cada cop la població coneix més i té una bona acceptació entre la ciutadania.

A Malgrat i Palafolls s’han atès des del 2008 unes 551 persones. És una xifra molt superior a la del CAP Calella, amb 181 persones ateses, donat que la disponibilitat horària de la consulta és més àmplia i en algun moment hi ha hagut més d’un professional oferint atenció.

En aquest cas també s’han visitat més dones que homes, un 51.62% vers un 48.38%, respectivament. Les dones estan més sensibilitzades i tenen una major percepció dels riscos que comporta fumar. També fumen menys quantitat que els homes, però en canvi, els professionals han detectat que els hi costa més deixar-ho.

Des del CAP Malgrat s’han recollit durant l’any 2018 un seguit de dades que han servit per posar de manifest la relació que hi pot haver entre la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i el tabac. En aquest centre de la Corporació s’ha vist que de tots els nous diagnòstics d’aquesta malaltia que es van fer l’any passat, el 79.54% corresponien a pacients fumadors o ex fumadors i el 20.45% a no fumadors. A aquestes persones se’ls va practicar una espirometria, una prova per diagnosticar asma, MPOC o altres malalties respiratòries.

De fet, des del CAP Malgrat, han observat un augment significatiu de nous diagnòstics d’MPOC relacionats amb el tabac des de l’any 2013 i fins l’any 2018, passant del 27.7% al 79.5% actual.