radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

De Cap a Peus
Jordi Pratsevalls
Divendres, 09:00-13:00
Engeguen una campanya per sensibilitzar sobre l’ús dels protectors d’estòmac
, / 380 0 0

Engeguen una campanya per sensibilitzar sobre l’ús dels protectors d’estòmac

Salut

2 minute

COMPARTEIX-HO
Home Salut Engeguen una campanya per sensibilitzar sobre l’ús dels protectors d’estòmac

A mitjans d’aquesta setmana, la Corporació de SALut del Maresme i la Selva i l’Insittut Ctaalà de la Salut han engegat conjuntament una campanya enfocada en la sensibilització d’aquests fàrmacs.

En aquest sentit, i segons informa la corporació, l’Alt Maresme ha estat el territori de la Regió Sanitària de Girona amb un consum més elevat d’aquests medicaments, segons indiquen dades del CatSalut relatives a l’octubre del passat 2018.

La iniciativa pretén reduir el consum d’aquest tipus de medicaments i trencar falses creences com ara que la polimedicació requereix prendre protectors d’estòmac com l’omeprazole.

Segons dades del Servei Català de la Salut, prop del 70%  dels pacients majors de 65 anys atesos a les àrees bàsiques de salut de l’Alt Maresme i la Selva Marítima són consumidors d’algun medicament d’aquest tipus.

Dels objectius de la campanya n’ha parlat a aquesta emissora Montserrat Tejedor, metgessa de família del CAP de Malgrat de Mar.

 

Els professionals sanitaris insisteixen en què aquests fàrmacs, tot i ser conegut com a “protectors d’estómac”, no són protectors, sinó que són medicaments.

En aquest sentit, la corporació sanitària alerta que existeix una falsa creença, sobretot entre la població polimedicada, que com més gran és el consum de medicaments, més necessari és prendre aquests fàrmacs per protegir l’estómac.

Des de l’àmbit sanitari s’avisa que són medicaments que actuen disminuint la quantitat d’àcid gàstric produït per les glàndules al revestiment de l’estómac. Aquest àcid produït de manera natural serveix per digerir els aliments i absorbir-ne els nutrients i, per tant, s’ha de reduir en comptades ocasions.

També pot afectar en el cas de majors de 65 o dones en fase menopàusica, que amb un excés d’aquest medicament redueixen la calç necessària en els seus casos.

 

Segons indica la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, durant l’any a tot Catalunya es van dispensar entorn als 8 milions d’envasos de medicaments prescrits i finançats pel sistema públic, essent l’omeprazole el segon medicament més prescrit després del paracetamol, segons dades de la Regió Sanitària de Girona.