radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Ona MaresmeDimarts, 15:00 -18:00

i després

Tardes.7Dimarts, 18:00-19:30
Home Medi Ambient El Govern ajudarà als cultius afectats per la calamarsa de diumenge

El Govern ajudarà als cultius afectats per la calamarsa de diumenge

Medi Ambient

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 458 0

Josep Ferrer i Antoni Pla, gerent i president de la Cooperativa Conca de la Tordera, amb Josep Pena, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. RP

Diumenge passat, la calamarsada que va caure sobre l’Alt Maresme i en bona part a Palafolls va deixar serioses afectacions a les collites del municipi, en alguns casos d’entre el 80 i el 90%, i fins i tot arribant a la totalitat del conreu afectat en alguns camps.

Davant d’aquesta siutació, aquesta tarda la Cooperativa Conca de la Tordera s’ha reunit amb Josep Pena, director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, per tal de valorar els danys i les solucions a emprendre.

En declaracions a Ràdio Palafolls, Pena ha explicat que les mesures per fer-hi front es divideixen en 3 àmbits. Per una banda, una primera eina que des del Departament qualifiquen de “ràpida” i de “teràpia de xoc”, per fer front als danys en primera instància. Es tracta, en aquest cas, d’ajudar a nivell fiscal als pagesos afectats, tenint en compte els danys rebuts.

Per altra banda, des del Departament d’Agricultura es plantegen dues altres opcions, per actuar a mig i a llarg termini, i que segons Pena busquen la complicitat del sector.

Es tracta, per una banda, incentivar l’assegurança dels conreus. En aquest sentit, el representant del Govern català admet que el canvi climàtic tindrà cada cop més efecte en l’agricultura, exposada constantment a un temps que cada cop serà més canviant, i que cal tenir cobertura per poder fer front als danys.

D’altra banda, Pena també remarca la necessitat d’utilitzar infraestructures com hivernacles o túnels per protegir els conreus davant de les afectacions climatològiques.

Després de la calamarsada de diumenge, els camps d’enciams, escaroles o cebes van ser dels cultius més afectats, mentre que algunes cols o patates van resistir més bé la calamarsada.