radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

El despertar de Palafolls
Maria Fenoll
Diumenge, 10:00-12:00
40 anys d’ajuntaments democràtics
, / 456 0 0

40 anys d’ajuntaments democràtics

Política

2 minute

COMPARTEIX-HO
Home Política 40 anys d’ajuntaments democràtics

El 3 d’abril de 1979 se celebraven arreu de l’Estat les primeres eleccions municipals després del final de la dictadura franquista.

Uns comicis que, a Palafolls, registraven un total de 1241 vots, una xifra que suposava una participacioó de gairebé el 71%, ja que només 1750 palafollencs i palafollenques tenien dret a vot.

En aquelles primeres eleccions només hi van concórrer dues formacions. Per una banda CiU, i per l’altra l’Agrupació d’Electors de Palafolls.

Els convergents van guanyar per només 50 vots de diferència per davant de la formació d’independents, i va marcar l’inici d’una legislatura singular, que va veure el pas de fins a 3 alcaldes.44

Primer va ser el convergent Enric Font, que anava acompanyat al consistori de Lluís Moner, Joan Puigdefàbregas, Jaume Roura, Hilario Cuadrado i Luís Ocampo. Els regidors de l’Agrupació d’Electors de Palafolls, per la seva banda, eren Ramon Ribot, Salvador Sagrera, Pascual Martínez, Daniel Bellido i Valentí Agustí.

Font va dimitir de l’alcaldia un any després dels comicis, i va ocupar el seu lloc Lluís Moner, que també dimitia mesos més tard. El lloc el va ocupar llavors Joan Puigdefàbregas, que va comptar amb el suport de l’Agrupació d’Electors de Palafolls, formació que passaria a formar part del govern municipal, format per 11 regidors amb cartera.

40 anys després d’aquelles eleccions, Lluís Moner parla de la diferència entre el Palafolls actual amb el municipi que tot just sortia de la dictadura i començava a afrontar la seva nova etapa en democràcia.

Per la seva banda, Ramon Ribot, membre de l’Agrupació d’Electors de Palafolls, explica que una de les responsabilitats d’aquella nova etapa municipal era “col·locar Palafolls al mapa”, un repte que considera assolit.

La primera legisltatura va estar marcada per un panorama urbanístic molt diferent a l’actual, amb carrers sense asfaltar, manca d’enllumenat públic o de clavegueram.

Per la següent legislatura, 1983-1987, l’Agrupació d’Electors de Palafolls es va integrar al PSC, que va guanyar les eleccions i va proclamar a Valentí Agustí com a alcalde, càrrec que ha ocupat des de llavors.