radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

De Cap a Peus Confinats
Jordi Pratsevalls
Divendres, 09:00-13:00
Ideen la “Fórmula Palafolls”, un nou model mèdic per conèixer millor el percentatge de grassa corporal
, / 579 0 0

Ideen la “Fórmula Palafolls”, un nou model mèdic per conèixer millor el percentatge de grassa corporal

Salut

2 minute

COMPARTEIX-HO
Home Salut Ideen la “Fórmula Palafolls”, un nou model mèdic per conèixer millor el percentatge de grassa corporal

No és el nom de cap programa de ràdio musical a aquesta emissora ni tampoc cap local d’oci nocturn. La “Fórmula Palafolls” és el nou model matemàtic creat pel metge de família del CAP de Palafolls Eduardo Mill, i que serveix per fer un càlcul de forma ràpida i senzilla del percentatge de grassa corporal que hi al cos d’un pacient.

La principal característica d’aquesta operació matemàtica és que és molt simple. Mill explica que es tracta simplement d’una divisió, una multiplicació i una suma que permet al metge conèixer amb més facilitat aquesta característica corporal del pacient sense haver d’utilitzar mètodes complexos ja existents i que serien difícils d’aplicar dins d’una consulta d’atenció primària.

Per obtenir el resultat només fan falta tres paràmetres del pacient, com són el pes, la talla i el perímetre abdominal, que permet obtenir una visió global del pacient i també fer un millor seguiment de la seva evolució.

En una entrevista concedida a Ràdio Palafolls, Mill explica que l’objectiu de la “Fórmula Palafolls” és conèixer el percentatge de grassa corporal del pacient per poder extreure conclusions sobre possibles factors de risc com l’obesitat i el sobrepès, alhora vinculats a malalties cardiovasculars, diabetis o tumors.

El metge, que fa consulta al CAP de Palafolls des de ja diversos anys, admet que ja existeixen altres fórmules matemàtiques que permet obtenir aquestes dades, però que cap era prou senzilla com per poder-se aplicar a l’àmbit de l’atenció primària.

La mostra utilitzada per obtenir la fórmula han estat gairebé un miler de pacients del nostre municipi, 505 dones i 489 homes, i la seva validesa es justifica per l’absència de diferències significatives entre els resultats del model de Mill i la fórmula CUN-BAE, que es va agafar com a referència.

El fet d’haver-la ideat aquí és el que va fer decidir a Mill a donar-li la denominació “Palafolls”, sense pensar-s’ho massa vegades.

 

Recupereu aquí l’entrevista sencera al metge de família de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i del CAP de Palafolls Eduardo Mill: