radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

No t'ho perdis
Jordi Pratsevalls
Dissabte, 12:00-12:05
Home Comarcal Salut conclou que l’atenció clínica al nadó de Pineda va ser correcta

Salut conclou que l’atenció clínica al nadó de Pineda va ser correcta

Comarcal Societat

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 329 0

El departament de Salut ha tancat la investigació per aclarir si hi havia hagut negligència en el cas del nadó de Pineda  mort per presumptes maltractaments del seu pare. Segons el departament  “l’atenció clínica” que va rebre l’infant va ser la “correcta” en tots els centres sanitaris on va ser atès: el CAP de Pineda de Mar, l’Hospital de Calella, l’Hospital de Mataró i l’Hospital de Vall Hebron, on va acabar ingressant el passat dia 4 de gener i on es van detectar els presumptes maltractaments.

Malgrat tot, sí que s’han detectat errors administratius en la identificació del nadó amb el Codi d’Identificació Personal, cosa que va impedir als professionals disposar dels mateixos antecedents a l’hora de visitar el nen. Tot i això, segons la investigació,  l’exploració clínica de l’infant no es va veure afectada per aquesta circumstància.

Per aclarir els fets, la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària ha entrevistat als set metges, quatre infermeres i dues treballadores socials que van estar en contacte amb el nadó, de només dos mesos. També ha analitzat la història clínica del pacient. Amb tota la informació recopilada, la investigació ha determinat que les declaracions dels professionals sanitaris entrevistats, que van manifestar conèixer el protocol de maltractament infantil, coincideixen amb les valoracions i els registres clínics.

També es conclou que, abans del 4 de gener, cap facultatiu va activar el protocol de maltractament infantil per risc greu abans perquè no es va identificar “cap incident que fos motiu d’activació”. A més, segons els sanitaris, el comportaments dels pares amb el nadó mentre van ser al centre sanitari “no diferia del de la resta de pares”.

L’únic avís que es va donar va ser quan una infermera de l’Hospital de Calella va notificar a la treballadora social del mateix centre que seria convenient fer un seguiment del nen per “possibles problemes d’educació sanitària dels progenitors”. D’aquesta manera, es va iniciar el procés establert en aquests casos, que és l’avís als serveis socials de Pineda.

El departament de Salut també ha informat que treballa en una actualització del protocol contra maltractament infantil que inclou, per primer cop, el maltractament prenatal i a nadons. Un nou protocol, que es preveu aprovar durant el primer trimestre de l’any.