radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

Desafinado
Federico Francesch
Dimarts, 00:00-01:00
Inici » Presenten oficialment el nou llibre “Cases amb era i quintana”

Presenten oficialment el nou llibre “Cases amb era i quintana”

Cultura

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 606 0

Va ser ahir dimecres, en el marc del Concert de Sant Esteve, que enguany es tornava a celebrar al Teatre de Palafolls.

Un esdeveniment que ja és tradició de les festes de Nadal al nostre municipi i que, després d’haver-se hagut de celebrar al Casal d’Avis per la indisposició del teatre, ara s’ha tornat a celebrar en aquest equipament, recentment reestrenat després de mesos d’obres i dificultats.

L’acte, amb la ja clàssica actuació de la Banda de Palafolls, va comptar un cop més amb la presentació del llibre que l’Ajuntament regala cada Nadal als veïns i veïnes del municipi.

Enguany ha estat “Cases amb era i quintana. Les masies de Palafolls i la seva gent, segles XIV-XX”, una recerca de la història de les masies que havien existit i algunes encara existeixen a la zona que actualment és el municipi de Palafolls.

Es tracta d’un recull de més de 160 masies, i es presenta com una continuació de l’anterior publicació “Cases amb eixida i hort, aproximació als orígens urbans de Palafolls. Segles XVI-XX”, una obra que se centrava llavors en les masies dels dos nuclis palafollencs de les Ferreries i Sant Genís.

Ho explica Xavier Salicrú, autor del llibre d’aquest 2018 i també autor de la publicació d’ara fa 2 anys.

El llibre és el resultat d’una exhaustiva tasca de recerca sobre aquestes cases, algunes de les quals, tal i com explica Salicrú, han estat difícils d’ubicar amb exactitud.

Tot i així, explica que sí que s’ha pogut fer una aproximació, i que moltes d’elles, ara fa més de 500 anys, ja estaven en ple funcionament.

Un altre dels reptes de la investigació que ha destacat Salicrú ha estat el fet que moltes de les masies han canviat de nom amb aquest temps, degut als canvis de famílies o de propietaris.

La presentació del llibre, ahir al Teatre de Palafolls, dóna ara pas al repartiment que fa l’Ajuntament de l’obra, de forma gratuïta, a tots els veïns i veïnes de Palafolls que vulguin, i que el podran recollir al consistori durant aquestes festes de Nadal.

Palafolls compta amb una notable selecció de llibres sobre el municipi i de temàtica variada, que es pot consultar, entre d’altres, a la Biblioteca Enric Miralles.