radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

De Cap a Peus
Jordi Pratsevalls
Dimarts, 09:00-13:00
Inici » Avui se celebra un nou Dia Mundial de l’Alzheimer

Avui se celebra un nou Dia Mundial de l’Alzheimer

Salut Societat

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 508 0

Avui divendres 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia que afecta actualment a més de 89 Mil persones a Catalunya, segons dades de la Generalitat.

Durant l’any passat, 1 de cada 6 persones, majors de 65 anys, que han ingressat als hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva –el de Calella i el de Blanes– patia algun grau de demència.

D’aquests pacients, més de 400 persones –un 7,4%- patia alzheimer, mentre que gairebé 500 persones –pràcticament un 9%- tenia alguna altra malaltia de deteriorament cognitiu.

Pel que fa al centres sociosanitaris de la mateixa corporació, durant l’any passat s’han avaluat gairebé 600 persones, de les quals més d’un 5% tenien Alzheimer i un altre 3% patien algun altre tipus de demència.

En el cas de Palafolls, des del 2015 i fins al primer semestre de 2018, s’han atès un total de 6 persones del nostre municipi al Programa d’atenció a les persones amb malaltia d’Alzheimer i altres demències, i les seves famílies.

L’Alzheimer és la forma més comuna de demència diagnosticada en les persones grans. A la vegada, l’envelliment de la població fa que cada vegada hi hagi més casos detectats.

Fernando Espada, neuròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, explica la malaltia que afecta principalment a les persones grans, tot i que pot afectar també a gent jove.

A la vegada, un factor de risc són també els antecedents familiars.

Per lluitar contra la malaltia, des de la Corporació es treballa per fer una detecció el més aviat possible de la malaltia, i intentar evitar que avanci amb rapidesa.

A la vegada, també compta amb recursos com el programa conjunt amb l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital, adreçat a les persones amb Alzheimer o el suport als familiars d’afectats per la malaltia i a persones cuidadores.

El neuròleg destaca la tasca d’investigació científica de cara  a l’Alzheimer a Catalunya, remarcant també la funció d’entitats com la Fundació Pasqual Maragall.

Malgrat tot, destaca que la despesa que recau sobre les persones amb la malaltia o la seva família és molt elevada i, en aquest sentit, sí que considera que manquen recursos.