radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

Desafinado
Federico Francesch
Dimarts, 00:00-01:00
Home Medi Ambient La Tordera està sobreexplotada i amb la biodiversitat amenaçada

La Tordera està sobreexplotada i amb la biodiversitat amenaçada

Medi Ambient

2 minuts

COMPARTEIX-HO
, / 544 0

L’actual estat de la Tordera és deficient. Ho diuen les conclusions de l’estudi científic sobre el Delta de la Tordera que ha elaborat una comissió d’experts de diferents camps científics.

Ahir es van presentar els resultats d’aquest informe a Blanes on es destaquen 3 principals punts que han de marcar el futur Pla d’Actuació Integral. Més enllà de l’estat deficient del riu, es destaca la seva sobreexplotació i erosió així com també l’amenaça per la biodiversitat del Delta i la Conca de la Tordera.

Un cop es coneix el punt de partida, caldrà començar a teixir les polítiques que hauran de permetre recuperar l’espai i les dinàmiques del riu.

El científic del CEAB, Rafael Sardà va presentar ahir els resultats d’aquest informe elaborat en els últims mesos. Un treball que Sardà va considerar un “regal” pels ajuntaments implicats, ja que els ajuda a entendre el problema actual del riu i per tant com revertir l’actual situació preocupant.

Juan Andrés Osorio, regidor de Medi Ambient de Palafolls i present a la trobada d’ahir, ha explicat a aquesta emissora que tots els consistoris van coincidir en què existeix una sobrexplotació de la zona, i destaca que en el cas dels municipis de Tordera i Palafolls, tot formar part de la Baixa Tordera i no del Delta pròpiament, això es nota especialment en l’explotació de l’aigua per part del turisme i de les empreses embotelladores.

La Taula de Treball de la Tordera es planteja com un espai per aconseguir una gestió integral del riu, és a dir, que tots els agents implicats –ajuntaments, pagesia, administració catalana, hotels, càmpings i també ciutadania– tinguin els mateixos objectius i una guia comuna per aconseguir-ho.

Paral·lelament a l’estudi científic, també es van presentar els resultats del procés participatiu desenvolupat per aconseguir implicar a la societat en l’adaptació al canvi climàtic.

Osorio ho valora positivament, tot i que considera que hi manca la implicació de la indústria, que és un agent amb fort protagonisme en l’àmbit de l’explotació dels recursos hídrics.

En els últims mesos hi ha hagut diferents tallers oberts, seminaris i trobades en diferents municipis i amb una bona acollida, tal com va destacar també una de les coordinadores del projecte ISACC TorDelta, Annelies Broekman, que va destacar la gran acollida del procés, que ha doblat el nombre de persones previstes en un inici.

 

Foto: Ajuntament de Blanes