radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

Informatiu Migdia
Marc Ferri
Dilluns, 13:00-13:20
Home Comarcal Les confraries de la Costa Brava pacten a Blanes un acord “històric” per fixar les zones de veda

Les confraries de la Costa Brava pacten a Blanes un acord “històric” per fixar les zones de veda

COMPARTEIX-HO
, / 317 0

Es tracta d’un acord que ha de permetre afavorir el creixement i la cria del peix, i que segons algunes d eles confraries més importants de la Costa Brava té una gran importància.

Segons publiquen diversos mitjans, les confraries de Llançà, Roses, el Port de la Selva, Palamós i Blanes es van comprometre aquest passat divendres a no treballare en diversos espais, que abasten una àrea de 500 km quadrats, un acord que segons explicava el mateix president de la Federació de Confraries de Giorona, Toni Abad, permetrà la viabilitat de la pesca i del gremi.

El pacte sorgeix d’una primera prova pilot que es va dur a terme a Roses ara fa uns anys, després d’observar que la pesca del lluç cada cop obtingués exemplars més petits.

Llavors es va decidir prohibir l’activitat pesquera en una àrea concreta, una restricció que va permetre que amb el temps no només augmentés la població de peix sinó que també va fer que augmentés la mida dels exemplars.

D’aquesta manera, i segons experts l’Institut de Ciències del Mar, l’acord signat aquest divendres a Blanes permetrà que puguin recuperar les poblacions de peix i que aquest creixi a les zones de veda.

A la vegada, es va assenyalar que les delimitacions de les zones es faran en funció de cada espècie.

Les prohibicions, segons els investigadors, serviran perquè les diferents espècies tinguin un espai on poder créixer i es puguin assegurar més i millors postes. D’aquesta manera, un cop tinguin una mida correcte, abandonaran el vedat i se’ls podrà pescar.

L’acord estableix de moment 3 zones on la veda serà limitada, situades al nord, i s’hi aplicaran diverses mesures. Una d’elles és l’augment de la mida de les xarxes, amb les quals s’eviti la captura de peixos massa petits.

La Generalitat es mostra molt satisfeta amb la signatura d’aquest pacte, i reivindica una gestió que, segons afirma, “dóna poder” als pescadors. El director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Sergi Tudela, va afirmar que el pacte els converteix en pioners a nivell europeu, amb un model referència al continent.

 

Foto: Blanesaldia.com