radiopalafolls.cat


play

Ara fem

De Cap a Peus Confinats
Jordi Pratsevalls
Dijous, 09:00 -13:00

i després

Informatiu Migdia
Marc Ferri
Dijous, 13:00-13:20
Un visor ajuda a veure els efectes dels últims temporals
, / 971 0 0

Un visor ajuda a veure els efectes dels últims temporals

Medi Ambient

1 minute

COMPARTEIX-HO
Home Medi Ambient Un visor ajuda a veure els efectes dels últims temporals

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha posat elaborat un visor en línia per comprovar els danys dels últims temporal de principis de març  Un avió equipat amb càmeres fotogramètriques va prendre imatges des de Badalona fins al Cap de Creus just dies després de les tempestes i ara l’Institut Cartogràfic i Geològic ha publicat en un visor que permet comparar en detall les imatges d’abans i de després del temporal. Això permet veure amb facilitat  els canvis ocorreguts en la costa catalana. Per facilitar la consulta, es pot cercar pel nom del municipi que es vol comparar.

Tot i que encara falta completar la captació d’imatges fins a Portbou, quan les condicions meteorològiques ho permetin, ja es pot consultar tot el litoral del Maresme i la Selva on es pot veure , per exemple els efectes de la llevantada a la zona dels càmpings de Malgrat. Una de les imatges del visor, corresponent a la costa de Malgrat de Mar.

Per obtenir aquesta comparativa es van processar les imatges captades per mostrar-les de forma contínua i georeferenciada en un visor, de tal forma que s’hi pogués navegar i també comparar amb les ortofotos convencionals que publica l’institut cartogràfic. Per exemple es pot comparar els efectes de l’últim temporal amb una fotografia de l’octubre del 2016 .

Aquesta eina pot resultar útil per una primera avaluació dels danys ocasionats pel temporal, alhora que permet a les administracions estudiar els canvis que produeixen aquest tipus de fenòmens naturals. La identificació dels punts més vulnerables també ajuda a la presa de decisions sobre actuacions que poden mitigar possibles afectacions futures.

La Generalitat ja va crear un visor similar l’any passat , amb ocasió del temporal de gregal registrat el mes de gener.

Podeu consultar el visor a través de Ràdio Palafolls