radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Assumptes Interns
Marc Ferri
Dimecres, 14:00 -15:00
Pre-OcupatsDimecres, 14:30 -15:00

i després

Ona MaresmeDimecres, 15:00-18:00
La Tordera augmenta per quatre el seu cabal gràcies a les precipitacions dels darrers dies
, / 879 0 0

La Tordera augmenta per quatre el seu cabal gràcies a les precipitacions dels darrers dies

Medi Ambient

2 minute

COMPARTEIX-HO
Inici » La Tordera augmenta per quatre el seu cabal gràcies a les precipitacions dels darrers dies

Feia temps que el riu agonitzava i s’esperava la pluja per poder recuperar els nivells normals d’aigua sobretot als aqüífers del riu. Finalment, els últims episodis de pluja i de neu a la capçalera del riu han ajudat a normalitzar la situació.

Actualment el riu Tordera porta un cabal de 4.6 m3 per segon amb una amplada de 21m i una alçada superior als 30 cm. De tota manera, una de les dades més importants és la recuperació  de l’aqüífer del riu que puja 0.3m.

Aquest augment del cabal i dels aqüífers de la Tordera, que multiplica per 4 el que hi havia fa just unes setmanes, es deuen a la infiltració de la pluja caiguda aquests últims dies, però sobretot al desglaç de les nevades a la capçalera del riu, ja que aquest desglaç ofereix aigua continua i lentament al riu.

Ho explica a RP Enric Sagristà, investigador del CEAB.

El riu Tordera abasteix d’aigua als municipis de la seva conca, però també a gran part del Maresme i la Selva Marítima, cosa que provoca una gran explotació dels recursos del riu.  Ara com ara, però, s’espera que durant aquesta primavera no hi hagi problemes d’abastament d’aigua, gràcies a l’aportació de les últimes setmanes, que fa que el riu funcioni correctament.

Ja fa unes setmanes es va obrir la desembocadura del riu, cosa que permet l’aportació de sediments al mar. Quan l’aigua del riu baixa, es produeix el tancament de la desembocadura. Habitualment és finals del mes d’octubre quan es torna a obrir i els sediments arriben al mar. Enguany ho ha fet al gener, degut a la sequera i la sobreexplotació, i caldrà veure el comportament de les properes setmanes.

L’episodi de sequera dels últims mesos ha obligat a prendre mesures excepcionals com el l’augment del funcionament de dessalinitzadores com la de Blanes a xifres record.

Paral·lelament demà es farà a Malgrat la segona sessió dels seminaris sobre l’estat del riu i el seu Delta. Demà es vol posar en valor la riquesa de la biodiversitat en el Delta de la Tordera. El seminari començarà a les 5 a l’Arxiu de Malgrat.