radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

Informatiu Migdia
Marc Ferri
Dilluns, 13:00-13:20
Home Comarcal La vespa asiàtica s’estén i ja arriba al Maresme

La vespa asiàtica s’estén i ja arriba al Maresme

COMPARTEIX-HO
, / 628 0

La vespa asiàtica, o vespa velutina, agafa presència a la nostra comarca, on fa unes setmanes es detectaven fins a 6 nius al municipi veí de Tordera.

Segons ha fet públic el Serveu de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, en l’últim any aquesta espècie invasora s’ha establert ja en 5 comarques noves on abans no tenia presència. Entre aquestes hi ha el Maresme, la Cerdanya, el Berguedà, el Bages i el Vallès Oriental.

El nombre de nius de la vespa asiàtica, de fet, ha crescut de manera exponencial durant el 2017, passant dels 116 nius comptabilitzats el 2016 fins als 370 que van detectar-se l’any passat. La dada, segons alerten els tècnics, encara podria ser superior, ja que estimen que només se’n detecten un 10% del total de nius que existeixen.

La vespre asiàtica, tot i no representar un perill per l’ésser humà, és especialment mortífera entre la població d’abella autòctona. És per això que la Generalitat ja ha elaborat un protocol d’actuació davant de la presència d’aquesta espècie per tal d’evitar que els nius s’estenguin.

Amb la col·laboració dels apicultors, el protocol consisteix principalment en l’eliminació dels nius i la captura, a través de paranys, de les abelles reines quan surten de l’hibernació, un fet que es produeix principalment a partir del mes de març, amb l’augment de les temperatures.

La vespa asiàtica és una espècie originària de la Xina, que va introduir-se a Europa l’any 2004, quan va ser detectada per primera vegada a França, i va estendre’s ràpidament pel sud-oest del país, a una velocitat estimada de 100 quilòmetres a l’any.

El 2010, la vespa asiàtica arribava a Guipóscoa, i dos anys més tard se’n detectaven els primers exemplars a Catalunya, a l’Alt Empordà.

L’últim cas detectat ha estat a Malgrat de Mar, on recentment el cos d’Agents Rurals del Maresme ha detectat dos nius d’aquesta espècie invasora.

 

Foto: El niu de vespa asiàtica detectat a Santa Susanna – Antoni Abad / La Vanguardia