radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

Desafinado
Federico Francesch
Dimarts, 00:00-01:00
Home Reportatges Fa 79 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Palafolls

Fa 79 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Palafolls

Reportatges

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 763 0

Escolteu el reportatge de Jordi Arbat:

 

 

Cap al vespre del 31 de gener de 1939, avui fa 79 anys, les tropes autoanomenades nacionals entraven pel carrer major de la nostra vila, culminant així l’ocupació franquista de la comarca del Maresme. Aquell mateix dia havien envaït els municipis de Pineda, Malgrat i Tordera.

El nostre municipi, on no hi havia hagut bombardejos durant la guerra, van viure aquella ocupació amb l’esperança que acabés les penúries viscudes després de 3 anys de conflicte bèl·lic.

L’exèrcit de la república, acompanyats de molts partidaris del legítim govern, marxaven a corre-cuita cap a França per la carretera Nacional 2 davant l’imparable avenç de les tropes franquistes.

Ho recorden al reportatge “Palafolls;veus de la guerra” en Ramon Torrent i la Pilar Franquesa.

L’Exèrcit Nacional va arribar a PLF al vespre del dimarts dia 31, on van ser rebuts a la plaça major per una població cansada del conflicte. Els palafollencs rebien als “nacionals” amb llençols blancs a les finestres.

En Lluís Moner, que llavors tenia 8 anys i ja vivia al carrer Major, recorda el pas de les tropes, amb evidents símptomes de cansament, per aquest carrer.

Un cop ocupat l’Alt Maresme, les tropes franquistes van haver de fer parada al nostre municipi ja que l’exèrcit republicà, per evitar l’avenç dels nacionals, va fer volar el pont sobre la Tordera, que aquells dies de pluja anava de banda a banda. A més, un petit reducte de soldats republicans van crear resistència al castell de St. Joan de Blanes.

Després de l’ocupació, una guarnició italiana d’antiaviació es va instal·lar, amb tendes de campanya, a la zona de Can Puig i després una altra guarnició, més completa, es va instal·lar a l’actual barri de St. Lluís, en un campament amb mòduls de fusta.

La guerra Civil va acabar amb 23 palafollencs morts o desapareguts. Els primers anys del franquisme va comportar l’execució de 2 palafollencs al Camp de la Bota de BCN acusats d’adhesió a la Rebel·lió.