radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

Informatiu Migdia
Marc Ferri
Dimarts, 13:00-13:20
Home Cultura Un llibre desenterra Les Joventuts Llibertàries de Catalunya

Un llibre desenterra Les Joventuts Llibertàries de Catalunya

Cultura

1 minute

COMPARTEIX-HO
, / 682 0

Divendres es va presentar a PLF el llibre “Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939)”, que rescata de l’oblit aquestes organitzacions anarquistes que van tenir una forta influència a la 2a República i la Guerra Civil.

La presentació del llibre a la Biblioteca. RP

La presentació del llibre a la Biblioteca. RP

El llibre és resultat de la tesi doctoral de la historiadora malgratenca Sònia Garangou on ha estudiat què eren aquestes entitats, quin projecte i ideari seguien i el seu desenvolupament a casa nostra.

Garangou explica que aquestes entitats volien estendre l’ideari anarquista a tot el territori apropant la cultura llibertària i apostant per fer xerrades, llibres i obres de teatre per cultivar l’esperit crític dels obrers i apoderar-los en la seva lluita contra el capitalisme. També van ser presents en la lluita antifeixista i revolucionària durant la Guerra Civil.

Un dels punts més importants d’aquestes entitats era escampar l’ideari revolucionari entre els joves, pel que una preocupació evident era ser present arreu del país. Per això s’incentivava la creació de grups a cada poble. Per exemple des de Mataró es va demanar als joves llibertaris de Malgrat que vinguessin a PLF per intentar articular un grup de joves llibertaris.

Garangou ja va fer un llibre sobre la 2a República i la Guerra Civil de Malgrat de Mar, on va trobar informació relativa als moviments anarquistes al municipi i sobre el grup de joves llibertaris al municipi. Aquest va ser l’embrió de la tesi de la historiadora, molt vinculada a les activitats de promoció i descoberta de la història de proximitat.

La presentació del llibre a Palafolls es va fer divendres al vespre a la Biblioteca en un acte organitzat per la Revista Rip de Palafolls.