radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

De Cap a Peus
Jordi Pratsevalls
Dimecres, 09:00-13:00
Agricultura doblarà els ajuts per combatre el Tomicus
, / 737 0 0

Agricultura doblarà els ajuts per combatre el Tomicus

General

2 minuts

COMPARTEIX-HO
Inici » Agricultura doblarà els ajuts per combatre el Tomicus

El Departament d’Agricultura invertirà més diners en la  lluitar contra el Tomicus al Maresme. En una visita de la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Monste Barniol, s’ha anunciat que s’obrirà una nova línia d’ajuts de 200.000 euros que serviran exclusivament per combatre el decaïment del pi pinyer al Maresme i al Vallès Oriental. A més també de crear “de manera immediata” una taula de seguiment de l’afectació de la plaga.

La tallada: únic mitjà per a disminuir la plaga

La superfície afectada ja és de 800 hectàrees i la inversió econòmica s’ha de destinar a retirar  els pins morts i afectats. Agricultura ja va anunciar el novembre de l’any passat una primera partida de 100.000 euros per tallar els arbres afectats i actuar sobre unes 80 ha, amb un cost de 1.250 euros per cadascuna. Els 200.000 euros anunciats ampliarien la inversió de la Generalitat, que han de permetre l’actuació sobre 160 ha afectades.

Parcel·la on s'ha fet la tallada per disminuir la plaga amb els ajuts del DARP (Foto: Departament d'Agricultura)

Parcel·la on s’ha fet la tallada per disminuir la plaga amb els ajuts del DARP (Foto: Departament d’Agricultura)

La tallada és l’únic mitjà per a disminuir la plaga de l’escarabat que està atacant els boscos catalans. Els treballs s’han realitzat en 11 municipis de la comarca i han consistit bàsicament en tallar i triturar la fusta. Fins ara, aquest és l’única mitjà que s’ha demostrat efectiu per a la disminució d’aquesta plaga, impedint d’aquesta manera que les larves es facin adultes i evitar així la seva dispersió en zones properes. Les tallades s’han de fer entre els mesos de setembre i abril.

 

També es constituirà una taula “de manera immediata” de seguiment de l’afectació del Tomicus al Maresme. Tindrà dos nivells, un de més tècnic i un altre més institucional. La Taula vol oferir un espai de coordinació entre les administracions competents. A més, la nova taula ha d’actuar com a observatori de seguiment de l’evolució de la plaga i d’avaluació de les actuacions dutes a terme. El Consell Comarcal del Maresme ja va reclamar fa un mes en l’últim ple l’ajuda del Departament.

El pi pinyer del Maresme ha patit un fort decaïment per l’efecte de la plaga de l’escarabat, però també per la sequera, la manca de pluges i els efectes del canvi climàtic.

L’abandonament en la gestió dels boscos ha derivat en l’augment de la densitat forestal i en menys nutrients pels arbres. Tot plegat, ha causat la seva debilitació i major exposició a les plagues.