radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

Desafinado
Federico Francesch
Dimarts, 00:00-01:00
Home Esports 25 anys de la flama olímpica a PLF

25 anys de la flama olímpica a PLF

Esports Societat

2 minuts

COMPARTEIX-HO
, / 1597 0
Moment del relleu al pont de la Tordera. Foto: Salvador Sagrera

Moment del relleu al pont de la Tordera. Foto: Salvador Sagrera

 El dilluns 15 de juny del 1992 el recorregut de relleus de la torxa creuava Palafolls. La portadora de la flama olímpica al seu pas pel municipi va ser Maribel Florido, esportista palafollenca que aleshores s’havia situat com a campiona de Catalunya de 80 i 150 m. A més, està inclosa entre les millors marques de l’atletisme català en categoria femenina de 60 metres llisos. En el moment de portar la flama, l’atleta tenia només 13 anys. Una emocionada Maribel Florido recorda com els palafollencs es van abocar al carrer per cridar el seu nom en els 500 metres del recorregut que tenia adjudicat. Podia haver fet els 500 següents perquè el rellevista pertinent no s’hi va presentar, però al ser menor d’edat no es va permetre el canvi.

Hi havia dos tipus de portadors, els voluntaris i els proposats pels Ajuntaments. En el cas de Palafolls es va donar aquest últim cas, pel que un cop va acabar l’esdeveniment la torxa es va cedir a les dependències del consistori. De fet, encara hi és.  Inicialment s’havia de col·locar al Palauet un cop s’hagués acabat de construir amb un historial de les victòries de l’atleta palafollenca.

La cursa de relleus començava a l’Escala el 13 de juny amb el foc provinent de Grècia i durant un mes i mig va recórrer tot l’Estat Espanyol fins que el 24 de juliol va arribar a Barcelona.

A Palafolls el foc olímpic  trepitjava el municipi a les 4 de la tarda del 15 de juny de fa 25 anys i els ciutadans es van llançar al carrer amb crits d’alegria i senyeres. La flama venia de Blanes on una pancarta de l’associació de botiguers donava la benvinguda als portadors. Un Seat 600 engalanat amb una gran senyera seguia la comitiva portadora de la flama olímpica des de Lloret fins a Palafolls, on es va fer l’intercanvi de portador.

El recorregut seguia la Gi-682, la carretera que uneix Blanes amb el municipi. Així, la torxa abandonava les comarques gironines i entrava a la demarcació de Barcelona.

35 minuts més tard, a les 16.35 la comitiva que seguia els portadors arribava a Malgrat on es va realitzar el canvi davant els gegants de la població. Al municipi veí era l’atleta local Joan Sánchez qui la duia i a l’entrada de Santa Susanna el relleu l’agafava l’esportista Simó Pi.

L’Alt Maresme i concretament Palafolls va participar fa un quart de segle dels 5.940 km del recorregut de relleus: 4.450 a peu i 1.490 en bicicleta que van recórrer en 43 dies 652 poblacions. En total es van fer gairebé 9.500 relleus.

Torxa Olímpica guardada a les dependències de lAjuntament de Palafolls

Torxa Olímpica guardada a les dependències de lAjuntament de Palafolls