radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

Informatiu VespreDivendres, 19:30-20:00
Malgrat rescata de l’oblit l’enfonsament del “Ciudad de Barcelona”
, / 947 0 0

Malgrat rescata de l’oblit l’enfonsament del “Ciudad de Barcelona”

Societat

2 minute

COMPARTEIX-HO
Home Societat Malgrat rescata de l’oblit l’enfonsament del “Ciudad de Barcelona”

El 30 de maig del 1937 el vaixell es va enfonsar davant la platja de Malgrat.  Havia sortit de Marsella, carregat de brigadistes internacionals -molts d’ells de nacionalitat nordamericana, alguns vehicles i aliments per a Barcelona i València. El municipi commemora 80 anys del succés amb el que recupera la memòria històrica i recorda les víctimes del “Ciudad de Barcelona”. Ho fa amb dues xerrades el diumenge i el dimarts l’acte central amb la participació de familiars dels brigadistes.

El 2012 ja es va commemorar el 75è aniversari dels fets, i durant aquests 5 anys s’ha obtingut nova informació sobre la procedència dels brigadistes. L’activitat del diumenge a l’Arxiu Municipal se centrarà en exposar el resultat d’aquesta recerca. La investigació va començar partint de l’enfonsament i a través del record que en tenien els malgratencs de l’enfonsament. Després, la historiadora malgratenca Sònia Garangou, es va plantejar quina era la història darrera les persones que viatjaven al Ciudad de Barcelona.

Garangou destaca la dificultat a l’hora de fer recerca en tot el que envolta a la Guerra Civil espanyola. De fet, la xifra de morts no està tancada. Hi ha diversos documents i un d’ells es trobava en un arxiu a Moscou.

L’homenatge d’enguany es fa conjuntament amb Mataró, ja que l’hospital de la ciutat va acollir els ferits.  A través de l’Arxiu Comarcal del Maresme, la capital de la comarca celebrarà dissabte una visita a l’antic hospital i una xerrada sobre “Mataró i l’enfonsament del Ciudad de Barcelona”.

L’acte central es farà el proper dimarts 30 de maig, quan es compleixen 80 anys de l’enfonsament. Es farà a les 19h al Passeig de Mar, davant de l’estació i comptarà amb una lectura de textos a càrrec de l’actriu Assumpta Mercader i el periodista Albert Serrano. Està previst que familiars de les víctimes de l’enfonsament participin en els actes.

poster brigadistes