radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

No t'ho perdis
Jordi Pratsevalls
Dissabte, 12:00-12:05
El Maresme constitueix l’Agència dels Boscos per frenar el Tomicus
, / 497 0 0

El Maresme constitueix l’Agència dels Boscos per frenar el Tomicus

Medi Ambient

1 minute

COMPARTEIX-HO
Home Medi Ambient El Maresme constitueix l’Agència dels Boscos per frenar el Tomicus

L’anunci es va fer el passat mes de març. La sessió plenària bimensual del Consell Comarcal va aprovar ahir la creació del servei amb el que es busca donar suport tècnic i col·laborar amb els ajuntaments i associacions de propietaris en la preservació dels boscos de la zona. L’Agència assessorarà en temes relacionats amb el canvi climàtic i les plagues, com ara el Tomicus. El punt s’ha aprovat amb els vots de tots el grups comarcals, excepte ERC i la CUP.

Una de les línies estratègiques d’actuació del Consell Comarcal és la mitigació dels efectes del canvi climàtic en el Maresme que comencen a ser visibles en la degradació que estan patint els boscos de la comarca. Els darrers controls apunten que 800 hectàrees de pi pinyer estan greument afectades per l’acció de l’escarabat Tomicus.

la seva expansió cap al Maresme Nord està sent força ràpida i, si no hi ha actuacions d’urgència, en un parell d’anys la plaga arribarà als municipis de La Selva. L’escarabat s’està enfortint per la manifesta debilitat dels pins pinyers, situats en zones on durant anys no s’ha fet gestió forestal, al que se l’hi ha de sumar l’augment de les temperatures.

La implicació de la Generalitat i la Diputació amb aportacions extraordinàries ha permès començar a actuar extraient i retirant pins morts. Aquests ajuts, però, només han permès intervenir en un 10% del territori afectat.

L’agència dels boscos ha de facilitar l’actuació coordinada en el territori. Els primers esforços de l’organisme se centraran en combatre la plaga del Tomicus.

S’ha marcat com a principals fites aconseguir més recursos econòmics, promoure la contractació dels treballs forestals per aconseguir preus més competitius i fomentar tècnics i professionals.